ßßß
Składniki dla 2 osób:180 g makaronu spaghetti150 g małży sercówek(vongole)150 g małży omułków(cozze)2 kalmary4 scampi(langustynki) lub krewetki argentyńskie100g pomidorków koktajlowych3 ząbki czosnkuoliwa z oliwek2 gałązki pietruszki drobno posiekane100 ml białego wytrawnego winaPrzygotowanie:Omułki (mule)opłukujemy kilkakrotnie pod bieżącą wodą, następnie je skrobiemy. Wyrzucamy otwarte muszle, które nie zamykają się po postukaniu o blat stołu. Następnie moczymy je w osolonej, zimnej wodzie. Tak zostawiamy je na 2 godziny. Mule wtedy samodzielnie oczyszczają się z ewentualnych pozostałości piasku. Na patelnię wylewamy oliwę. Wrzucamy odcedzone z wody mule, przykrywamy pokrywką i gotujemy aż się otworzą,
następnie wyłączamy gaz i odstawiamy je na bok. Wodę przecedzamy do szklanki, nie do końca przechylając garnek, tak jeżeli został jakiś piasek nie przeleje on nam się do szklanki. Powtarzamy tę samą procedurę z małżami sercówkami oprócz skrobania. Sercówki nie potrzebują skrobania.
Następnie zajmujemy się klamrami. Oczyszczamy kalmary(zobacz tutaj jak), oddzielamy tułów od macek, następnie kroimy tułów na pierścienie.Umieszczamy w patelni jeden ząbek czosnku rozgnieciony przez praskę (zgnieciony cały jeśli wolisz go usunąć po ugotowaniu) i 2 łyżki oliwy. Gdy czosnek się zeszkli, dodajemy macki i pierścienie kalmarów. Gdy kalmary staną się bardziej białe, dodajemy białe wino, które zmiękczy je bardziej. Następnie dodajemy natkę i gotujemy przez 10 minut, a następnie wyłączamy gaz i odstawiamy. Trzymamy w cieple.Następnie zajmujemy się krewetkami argentyńskimi.ż do głowy. Wyjmujemy delikatnie palcami czarne jelito. Jeśli nie zostanie usunięte, krewetki argentyńskie będą gorzkie.Następnie wlewamy na patelnie 2 łyżki oliwy, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, smażymy dopóki się zeszkli, dodajemy krewetki.
Smażymy aż staną się lekko brązowe na całej powierzchni.
Wyłączamy ogień i odstawiamy na bok.Myjemy i kroimy na pół pomidory. Bierzemy duży rondel (powinien on zawierać wszystkie owoce morza i makaron), wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i ząbek czosnku. Dodajemy pomidory pokrojone na pół, możemy dodac łyżeczkę cukru by zabrać od nich gorycz. Gotujemy aż będą lekko miękkie.
Tymczasem gotujemy spaghetti w osolonej wodzie al dente. Gdy oczekujemy na makaron, dodajemy do rondla z pomidorkami, kalmary z ich p ł ynami, a także płyny z gotowania omułków i małż sercówek już przefiltrowanych przez drobne sitko. Skrapiamy oliwą. Mieszamy wszystko dokładnie.
Dwie minuty przed końcem gotowania makaronu, odcedzamy go i dodajemy do rondla z owocami morza i kończymy go gotować razem z makaronem. W ten sposób nabierze smaku owoców morza.
Minutę przed końcem gotowania makaronu, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, omułki, sercówki
i na samym końcu krewetki argentyńskie.W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.Podajemy natychmiast.Na stole stawiamy również naczynia na skorupy, muszle itp.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionSpaghetti with seafoodIngredients for 2 persons:180 g spaghetti150 g clams150 g mussels2 squid4 Argentine shrimp100g cherry tomatoes3 cloves of garlicolive oil2 sprigs of parsley finely chopped100 ml dry white winePreparation:Cooking the seafood separately!To prepare the mussels: To clean the mussels put them into fresh water with salt for about 2 hours. They will open up slightly and expel the sand that they have inside. Scrub the mussels to clean them of any debris and repeat the process until no more stuff is coming of them. Wash mussels with cold water. In a large saucepan, heat the oil and then cook add the mussles and cook until they open. Transfer the mussels to a baking sheet to cool. Strain the mussels broth into a medium bowl and reserve.To prepare the clams: To clean the clams put them into fresh water with salt for about 2 hours. They will open up slightly and expel the sand that they have inside. Wash clams with cold water. In a large saucepan, heat the oil and then cook add the clams and cook until they open. Transfer the clams to a baking sheet to cool.Cleaning squid. Separate the tentacles and bodies of the squid. Cut body into thin rings.In a large saucepan, heat the oil add the crushed garlic and 2 tablespoons of olive oil. When the garlic is soft add the squid. When the squid will become more white, add white wine, which will soften them more. Then add the parsley and cook for 10 minutes. Keep warm.To prepare the Argentine Shrimp. Wash and dry the Argentine Shrimp.In a large pan, heat the oil add the crushed garlic and 2 tablespoons of olive oil, fry until soft and delicate, add the shrimp. Fry until they are lightly brown.Wash and cut tomatoes in half. We take a large saucepan (it should contain all the seafood and pasta), pour 2 tablespoons of olive oil and a clove of garlic. Add the tomatoes, we can add a teaspoon of sugar to take away from them the bitterness. Boil until soft.Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot salted, boiling water until al dente.When we are waiting for the pasta, put the squid in a pan with the tomatoes. Sprinkle with olive oil. Mix everything thoroughly.Drain pasta two minutes before the end of cooking pasta. Put the pasta in a pan with the tomatoes and the squid. Finish cooking pasta with seafood. In this way, the paste will become taste of seafood.One minute before the end of cooking pasta, add chopped parsley, mussels, clams and the Argentine Shrimp. Add reserved clam and mussel juice. Season with salt and pepper.Serve in two individual bowls, topped with more sauce, and dividing the seafood up evenly between the two dishes.Sprinkle some parsley on each dish and serve immediately.