ßßß
Składniki na 4 osoby :4 nektarynki nie za miękkie200 ml bitej śmietany2 gałązki rozmarynu4 gałązki lawendy250 ml brandy5 łyżeczek cukru pudrustarta skórka z 1/2 cytrynybrązowy cukier do posypaniaPrzygotowanie:Nektarynki myjemy, kroimy na połówki i wyciągamy pestki. Następnie wkładamy do miseczki zalewamy brandy, dodajemy gałązki lawendy i rozmarynu.
Marynujemy w lodówce 2 godziny. W międzyczasie robimy krem. Ubijamy bitą śmietanę z cukrem pudrem. Dodajemy ser mascarpone i startą skórkę z cytryny. Grillujemy nektarynki z obu stron, po około 5-6 minut.
Nektarynki układamy na talerzu, posypujemy brązowym cukrem i podajemy z kremem chantilly. Fajnie łączy się ciepła nektarynka z zimnym sosem chantilly. Myślę że, nie ma nic prostszego i i szybkiego do zrobienia.Smacznego !In the English versionGrilled nectarines served with chantilly sauceI ngredients for 4 people:4 nectarines not too soft200 ml of cream2 sprigs rosemary4 sprigs of lavender250 ml brandy5 teaspoons granulated sugarzest of half a lemonbrown sugar for dustingDirections:Wash Nectarine, cut in half and pull out the seeds. Then put into a bowl pour the brandy, add sprigs of lavender and rosemary. Marinate in refrigerator 2 hours. In the meantime, we cream. Whip the cream with powdered sugar. Add the mascarpone cheese and lemon zest. Grill the nectarines on both sides, approximately 5-6 minutes. Nectarines put on a plate, sprinkle with brown sugar and served with chantilly cream.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)