ßßß Cookit - przepis na Słodko-pikantna chińska zupa z kurczakiem

Słodko-pikantna chińska zupa z kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubimy chińszczyznę - często zwiedzamy różne restauracje i bary w poszukiwaniu ciekawych smaków.
Zupki chińskiej z proszku, czy torebki nigdy nie jadłam - i nie zjem :)
Wymyśliłam jednak własny - błyskawiczny przepis na zupę chińską.
Szybka i smaczna propozycja dla miłośników orientalnych smaków. Szybko się robi - szybko znika - moja rodzinka bardzo ją polubiła.
SKŁADNIKI
1 duża pierś z kurczaka
350g mrożonej mieszanki chińskiej
1-1,5 l bulionu warzywnego
3-4 łyżki słodkiego sosu chili
(u nas 4 i jest moc!)
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
125g chińskiego makaronu
(chow mein)
sól, pieprz
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Pierś myjemy, usuwamy ewentualny tłuszcz i żyłki i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy w garnku na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy warzywa i sos sojowy i przesmażamy kilka minut. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy sos chili i ocet ryżowy. Gotujemy razem na małym ogniu około 5 minut, po czym wrzucamy chiński makaron i pozostawiamy jeszcze na 4-5 minut, aż zmięknie. Smacznego :)
Źródło:http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/04/sodko-pikantna-chinska-zupa-z-kurczakiem.html