Wykonanie
Bardzo lubimy chińszczyznę - często zwiedzamy różne restauracje i bary w poszukiwaniu ciekawych smaków.Zupki chińskiej z proszku, czy
torebki nigdy nie
jadłam - i nie zjem :)Wymyśliłam jednak własny - błyskawiczny przepis na zupę chińską.Szybka i smaczna propozycja dla miłośników orientalnych smaków. Szybko się robi - szybko znika - moja rodzinka bardzo ją polubiła.SKŁADNIKI
1 duża
pierś z kurczaka350g
mrożonej mieszanki chińskiej1-1,5 l
bulionu warzywnego3-4 łyżki słodkiego sosu
chili(u nas 4 i jest moc!)2 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
octu ryżowego125g chińskiego
makaronu(chow mein)
sól,
pieprzolej do smażeniaPRZYGOTOWANIEPierś myjemy, usuwamy ewentualny tłuszcz i żyłki i kroimy w kostkę. Przyprawiamy
solą i
pieprzem i podsmażamy w garnku na niewielkiej ilości
oleju. Dodajemy warzywa i
sos sojowy i przesmażamy kilka minut. Zalewamy gorącym
bulionem, dodajemy sos
chili i
ocet ryżowy. Gotujemy razem na małym ogniu około 5 minut, po czym wrzucamy
chiński makaron i pozostawiamy jeszcze na 4-5 minut, aż zmięknie. Smacznego :)