Wykonanie
O moim zafascynowaniu Chinami nie muszę mówić osobom, które mnie znają. Byłam w tym
kraju już 2
razy ale zamierzam jeszcze się tam pojawić nie raz;) Choć do tej
pory nie nauczyłam się gotować prawdziwego
kurczaka w sosie słodko kwaśnym i moje gotowanie bardziej przypomina chińszczyznę europejską niż ta oryginalną azjatycką, to co jakiś czas gotuję wielką porcję warzyw z
kurczakiem, który można dodać do
makaronu (
sojowego) lub
ryżu ;PTym razem na prośbę mojego chłopaka, który odwiedził mnie w ten weekend odstraszając śnieg ;P
składniki na 4-6 osób:2 paczki
mrożonej mieszanki chińskiej (np. hortex)
pierś z kurczaka lub
indyka (tutaj wedle uznania, ja miałam ok 0,5kg indyczej)
sos sojowyolejpieprz,
sólprzyprawa do dań chińskich (jeśli nie ma w mrożonkach)
imbirryż lub
makaron sojowyprzygotowania:1)
Mięso dokładnie wypłukać, oczyścić z niedoskonałości, pokroić w paseczki lub większą kostkę i podsmażyć na łyżce
oleju. Pod koniec przyprawić
mięso solą i
pieprzem.2) Warzywa wrzucić do garnka z 1-2 łyżkami
oleju i postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.3) Do warzyw wrzucić
mięso, przyprawić
sosem sojowym,
imbirem i
przyprawami. Wszystko chwilę poddusić dokładnie mieszając i pilnując, aby nie przypaliło się do
spodu garnka.4) Podawać z
ryżem lub
makaronem sojowym. Ja wymieszałam
ryż z warzywami i
mięsemczasami jak nie mam mieszanki do dań chińskich sama takową robię:P biorę mała salaterkę gdzie wsypuję trochę
imbiru,
pieprzu czarnego,
goździków mielonych,
cynamonu,
kopru włoskiego (
ziół prowansalskich i
curry opcjonalnie). Może i nie jest typowa, ale
smakowo dorównuje "
przyprawie chińskiej 5 smaków" Kamis. Nie używam tylko
kminu rzymskiego, który wchodzi w skład tej mieszanki.