Świetna aromatyczna babka z sokiem pomarańczowym - prosta i pyszna :)SKŁADNIKI250 g masła5 dużych jajek1 szklanka cukru pudru1 łyżeczka esencji pomarańczowej2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy1/3 szklanki soku z pomarańczy1 szklanka mąki tortowej1/2 szklanki mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczeniatłuszcz i bułka tarta do formylukier :2/3 szklanki cukru pudrułyżka soku z pomarańczyopcjonalnie łyżka wódkipomarańczowejPRZYGOTOWANIEW malakserze ucieramy jajka z cukrem pudrem na gładko. Dodajemy olejek, skórkę i sok z pomarańczy. Wsypujemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. W rondlu roztapiamy masło i jeszcze wrzące wlewamy do ciasta. Odstawiamy na minutę, po czym dokładnie,ale delikatnie mieszamy łyżką.Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto.Wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 40-45 minut.Po przestudzeniu i wyjęciu z foremki polewamy babkę lukrem. Smacznego :)