ßßß Cookit - przepis na Babka pomarańczowa

Babka pomarańczowa

nazwa

Wykonanie

Chciałabym Was wszystkie teraz bardzo mocno i świątecznie uściskać! Gdziekolwiek i z kimkolwiek jesteście, życzę Wam żeby te Święta były przepyszne i bardzo słodkie. Po prostu cudowne ♥
Cieszę się, że jesteście ze mną, że sama mogę być z Wami. Dziękuję!
Na naszym stole po raz pierwszy obok babki drożdżowej pojawiła się piaskowa babka pomarańczowa Agi . I już dobrze wiemy, że będzie się pojawiać częściej! Jest wyjątkowo delikatna, wprost rozpływa się w ustach. Mam przy niej ochotę pić ulubioną herbatę z ulubionego kubka, zasłonić okno żeby nie patrzeć na śnieg i po prostu pomyśleć o czymś przyjemnym. To właśnie taka miła babka!
★ Babka pomarańczowa ★
Składniki:
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki ziemniaczanej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200g masła
1 szkl. cukru pudru
4 jajka
otarta skórka z 2 pomarańczy
sok z 1 pomarańczy
+ do nasączenia:
sok z połówki pomarańczy
3 łyżki cukru pudru
+ lukier:
sok z połówki pomarańczy
kilka łyżek cukru pudru
Masło ucierać z cukrem; ciągle ucierając wbić żółtka, a następnie dodać sok i skórkę z pomarańczy. Przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją łopatką. Piec ok. 45 w piekarniku nagrzanym do 180 °C.
Po wyjęciu babki nasączyć ją przygotowanym ponczem kiedy będzie jeszcze ciepła.
Kiedy wystygnie polukrować.
Źródło:http://bardzoslodkie.blogspot.com/2012/04/babka-pomaranczowa.html