Wykonanie
Chciałabym Was wszystkie teraz bardzo mocno i świątecznie uściskać! Gdziekolwiek i z kimkolwiek jesteście, życzę Wam żeby te Święta były przepyszne i bardzo słodkie. Po prostu cudowne ♥Cieszę się, że jesteście ze mną, że sama
mogę być z
Wami. Dziękuję!Na naszym
stole po raz pierwszy obok babki drożdżowej pojawiła się piaskowa babka pomarańczowa Agi . I już dobrze wiemy, że będzie się pojawiać częściej! Jest wyjątkowo delikatna, wprost rozpływa się w ustach. Mam przy niej ochotę pić ulubioną
herbatę z ulubionego kubka, zasłonić okno żeby nie patrzeć na śnieg i po prostu pomyśleć o czymś przyjemnym. To właśnie taka miła babka!★ Babka pomarańczowa ★Składniki:1 szkl.
mąki pszennej1 szkl.
mąki ziemniaczanej2,5 łyżeczki
proszku do pieczenia200g
masła1 szkl.
cukru pudru4
jajkaotarta skórka z 2
pomarańczysok z 1
pomarańczy+ do nasączenia:sok z połówki
pomarańczy3 łyżki
cukru pudru+
lukier:sok z połówki
pomarańczykilka łyżek
cukru pudruMasło ucierać z
cukrem; ciągle ucierając wbić
żółtka, a następnie dodać sok i skórkę z
pomarańczy. Przesiać obie
mąki z
proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować. Z
białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją
łopatką. Piec ok. 45 w piekarniku nagrzanym do 180 °C.Po wyjęciu babki nasączyć ją przygotowanym ponczem kiedy będzie jeszcze ciepła.Kiedy wystygnie polukrować.