Wykonanie
Miałam ochotę dzisiaj coś upiec. Jako, że na Weekendowej
Cukierni w tym miesiącu są
pomarańczowe muffiny postawiłam na nie. Jednak widziałam, że większość uczestników korzysta z tego samego przepisu. Ja jak zwykle musiałam się wychylić i przepis jest inny. Ale i tak zgłaszam te babeczki.Tak szczerze to nie mam pojęcia jak smakują! Bo nie jem słodkiego, ale rodzinka jest zadowolona i polecają. Znaczy, że chyba są dobre :P Trochę mnie skręca, że ich nie
mogę, ale co tam hihi... ćwiczymy siebie :D
kostka masła/margaryny w temp pokojowej1 szkl
mąki pszennej1 szkl
mąki ziemniaczanej3
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczeniasok z jednej
pomarańczyskórka z jednej
pomarańczy1 szkl
cukru pudruMargarynę/masło ubić na gładką masę z
cukrem pudrem. Dodawać po jednym
żółtku ciągle miksując. Wlać
sok pomarańczowy i dodać skórkę. Wymieszać
mąki z proszkiem i za pomocą sitka wsypać do miski z
margaryną.
Białka ubić i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Nałożyć ciast do foremek lub do formy na ciasto (ja zrobiłam i tak i tak)Piec w nagrzanym do 180stopni piekarniku. Muffiny 30min, babkę 45min.Smacznego