Wykonanie
Potrzebowałam szybkiego, niewymagającego wypieku. I bach. Jest ciasto ucierane z
jabłkami. nie bawiłam się tym razem w pianki, kruszonki bo to kolejne sekundy, minuty...czas a potrzebuję szubko i prosto
mieć coś do
kawy.Kątem oka zobaczyłam 4
jabłka w koszyku, zajrzałam do lodówki...
masło jest, do szafki...
mąka jest,
cukier jest,
jaja są no to do roboty:)
Musimy
mieć:
owoce (
truskawki,
brzoskwinie,
jabłka...)kostkę
masłaszklankę
cukru4
jajkaszklankę
mąki2 łyżki
mąki ziemniaczanejłyżeczkę
proszku do pieczeniaodrobinę
masła do wysmarowania brytfankiodrobinę
bułki tartej do posypania
cukier puder do posypiania ciasta (to nieco ozdobi i dosłodzi niezbyt słodki deser).
Zaczynamy od piekarnika - nagrzewamy go do 170 stopni.Teraz
masło i
cukier lądują w misce, w której ucieramy je kilka minut a następnie dodajemy po jednym
jajku cały czas mieszając. Na koniec dodajemy
mąki i
proszek do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników otrzymujemy gęstą masę, którą wykładamy do brytfanki. Na tym etapie nie będzie wyglądać zachęcająco, przynajmniej ja miałam co do niej wątpliwości ale pozytywnie zaskoczyła po wyjęciu z piekarnika. Kiedy już wyrównamy ciasto, układamy na nim pokrojone
owoce (do Was należy decyzja. czy to będzie kostka, ćwiartka czy kółko).W przypadku
jabłek warto posypać je odrobiną
cynamonu. No bo jak to tak
jabłko bez
cynamonu...Wkładamy do piekarnika na ok.30 min i właściwie 5-10 po wyciągnięciu możemy wsuwać:)To ciasto jest uproszczoną wersją już i tak prostego przepisuj na inny placek z
jabłkamiTo idealne ciasto na wiosenny piknik:)