ßßß Cookit - przepis na Ciasto cytrynowe z kukurydzianą mąką

Ciasto cytrynowe z kukurydzianą mąką

nazwa

Wykonanie

Wiecie co zrobiłam? Załatwiłam chłopa. Swojego, ale spokojnie - nie na śmierć! Zrobiłam ciasto (więcej o nim poniżej), wymyśliłam dekorację, poddałam testom smakowym, machnęłam sesję foto i nadszedł czas na odpoczynek. Jedyne, czego było mi trzeba to filiżanka kawy. Wyjątkowo z mlekiem, bo ta do ekspresu jak na złość się skończyła. Najpierw łyk, potem dwa i jakoś mi dziwnie. W brzuchu bąbelki, jakby motyle, ale do tych miłosnych to raczej niepodobne. Zanim myśl skończyłam, byłam już w łazience. Szczegółów Wam oszczędzę. Mąż dał mi orzechówkę, popatrzył z politowaniem i rzekł: "kochanie, a może się tą kawą zatrułaś? jedliśmy to samo, a mi nic nie jest". Niewiele myśląc, podsunęłam mu pod nos resztkę mojej kawy, i pić kazałam, tak dla sprawdzenia. Chłop posłuchał, i masz babo placek! Jeden łyk, drugi... motyle w brzuchu i łazienka. Musicie mi wierzyć na słowo - z natury nie jestem okrutna, chłopa załatwić nie chciałam. Serio serio! A swoją drogą teraz już wiem na pewno, że skubana (kawa) się na mnie uwzięła. Pamiętacie jak kiedyś zaatakowała mnie z szafki? Guza mi nabiła, że ho ho! A teraz taki numer ;)
I tak oto spędziliśmy wczorajszy wieczór, na przemian odwiedzając łazienkę ;). Tym (nie)miłym akcentem witamy wiosnę :)
Wracając do ciasta. Nie ma nawet grama mąki pszennej, a kukurydziana jest zupełnie niewyczuwalna. Jest mocno cytrynowe, mięciutkie, przepyszne. Lukier pomarańczowy stanowi kropkę nad "i". Jeśli lubicie mocno cytrusowe wypieki, musicie spróbować. Na Święta będzie idealna! Przepis jest z Moich Wypieków, lukier wg mojego pomysłu.
Składniki (robiłam z połowy porcji ze względu na za małą ilość składników; poniżej podaję całą porcję):
- 180 g masła,
- 3 jajka,
- szczypta soli,
- 100 g mąki kukurydzianej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- sok i skórka otarta z 2 cytryn,
- 150 g cukru (drobnego),
- 130 g migdałów (bez skórki, zmielonych jak najdrobniej),
- składniki - lukier: 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżki koncetratu pomarańczowego Sunquick (lub soku z pomarańczy; koncentrat otrzymałam w ramach testowania),
- dodatkowo: kamyki do dekoracji oraz masło i bułka tarta do keksówki.
Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera (masło powinno być miękkie lub rozpuszczone, migdały zmiksowane na puch). Miksujemy aż masa będzie dobrze połączona. Keksówkę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto, wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut, do suchego patyczka. Studzimy na kratce. Gdy będzie całkowicie zimne, dekorujemy lukrem i kamykami. Smacznego :)
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/03/ciasto-cytrynowe-z-kukurydziana-maka.html