Wykonanie
Przepis na babkę
cytrynową to jeden z moich ulubionych przepisów na babkę. Jest nieskomplikowany, ciasto zawsze się udaje. Smakuje super orzeźwiająco :)Gorąco polecam, do "zwykłej"
kawki i od święta :)
SKŁADNIKI200 g miękkiego
masła200 g
cukru4
jajka200 g
mąki tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
cytrynamasło i
bułka tarta do wysmarowania foremki
cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIEW malakserze ucieramy
masło cukrem na gładką masę. Nie przestając mieszać dodajemy stopniowo po jednym
jajku. Następnie dosypujemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy otartą skórkę i sok wciśnięty z
cytryny.Mieszamy. Formę z kominkiem smarujemy
masłem i oprószamy
bułką tartą.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50-55 minut.Wystudzoną babkę wyciągamy z foremki i posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego :)