Wykonanie
Miałam ogromną ochotę na knedle… Zrobię je na pewno, przecież bez nich nie ma sezonuTymczasem, na śniadanie znowu miksowałam, a
potem lepiłam – kule z
tofu,
banana i
płatków owsianych nadziane
truskawkami, obtoczone w
cynamonie . Dodałam też do nich proszek z korzenia maca, dzięki
czemu dostarczamy sobie jeszcze więcej energii i zdrowia. Nie wiem jak Wy, ale ja lubię takie lepkie, gliniaste „trufelki” z niespodzianką w środku
kule z
tofu,
banana i
płatków owsianych z maca nadziane
truskawkami, obtoczone w
cynamonie podane z
orzechami włoskimiballs from
tofu,
banana and oat flakes with maca stuffed with strawberries and covered with cinnamon; served with walnutsSkładniki:4 łyżki
płatków owsianych1/2 dojrzałego
banana1/2 kostki naturalnego
tofu (125g)łyżka mielonego
siemienia lnianegołyżeczka
cukru kokosowegołyżka
otrębów owsianychkopiasta łyżeczka proszku z korzenia macakilka
truskawekcynamon (lub
kakao) do obtoczenia
Płatki owsiane zmielić drobno. Dodać resztę składników i zmiksować na gęstą masę. Odstawić na chwilę. Po czasie, wilgotnymi dłońmi, formować okrągłe placuszki, które nadziać
truskawką i zalepić, uformować w kule i obtoczyć w cynamonie/kakao. Wstawić na noc (lub min. 2h) do lodówki. Smacznego!Lubicie pieczone warzywa ? Ja je wręcz uwielbiam i ostatnio piekę niemalże codziennie. Mamy tyle wspaniałych sezonowych warzyw, że zawsze każdego dnia można skomponować inną kompozycję, doprawić różnymi ciekawymi
przyprawami. Przepis jest bardzo prosty, a dobór składników i przypraw zależy od nas. Ja podzielę się z
Wami moim pomysłem na
brokuły,
kalafior oraz
młode ziemniaki .
pieczone
brokuły,
kalafior oraz
młode ziemniaki podane z sosem
orzechowym*baked broccoli, cauliflower and early potatoes served with peanut butter sauce*Składniki:
mała ‚główka’
brokułówmała ‚główka’
kalafiora2
młode ziemniakiprzyprawy:
sól morska,
pieprz,
czosnek,
suszona pietruszka,
tymianek, wędzona
papryka, mielona
kolendrałyżka
oleju (tu:
ryżowy)
Brokuła oraz
kalafiora podzielić na mniejsze kawałki,
ziemniaki obmyć dokładnie i pokroić w dowolnej wielkości kawałki. Całość przełożyć do miski lub od razu na blachę z papierem do pieczenia. Doprawić i polać
olejem. Wymieszać dłońmi. Piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 30 min. Podawać jak dodatek do
kasz,
ryżu itp. lub zajadać bez dodatków np. polane sosem z tahini lub
masła orzechowego.* sos : łyżka
masła orzechowego + 4 łyżki
mleka sojowego – można też doprawić
solą,
pieprzem,
chilli itp.Smacznego!Możecie zapiekać też
rzodkiewki,
bataty,
buraki,
marchewki,
seler,
pietruszkę,
por,
cebulę,
czosnek i inne – do wyboru, do koloruPogoda za oknem sprawia, że mam ochotę zostać pod kołdrą do południa – deszczowo i chłodno, gdzie jest lato?! Pokaże się jeszcze, mam nadziejęMiłego wtorku!