ßßß
Składniki:Ciasto:1 szklanka cukru1 jajko2 łyżki masła,roztopionego1 szklanka maślanki2 szklanki mąki1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1 szklanka posiekanego rabarbarudodatkowo:1/2 szklanki cukru2 łyżki masła,roztopionegoDo miski włóż cukier,jajko i masło.Powoli miksuj dodając maślankę.W osobnej misce wymieszaj mąkę,proszek do pieczenia,sól i sodę.Mieszając dodawaj do maślanki. Dodaj rabarbar i wymieszaj.Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.W miseczce wymieszaj cukier i masło,polej nim wierzch ciasta.Ciasto piecz w 170 C przez ok 45 minut,do suchego patyczka.Polewa:1/2 szklanki mleka skondensowanego1/2 szklanki cukru1/2 szklanki masła1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoWszystkie składniki oprócz wanilii przełóż do rondelka. Gotuj na małym ogniu cały czas mieszając,aż polewa się zagotuje. Ostudź i polej ciasto.