ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe pomarańczowe ciasto karobowe z czarną porzeczką i jaglano-amarantusowym topem

Bezglutenowe pomarańczowe ciasto karobowe z czarną porzeczką i jaglano-amarantusowym topem

nazwa

Wykonanie

Pewnie wszyscy z Was kochają czekoladę i według większości, nie ma nic od niej lepszego. Ja nie należę do tej grupy, gdyż dla mnie czymś o wiele pyszniejszym jest karob. Raz spróbowałam i zakochałam się miłością bezwzględną. Nie tylko za jego prozdrowotne właściwości, ale przede wszystkim za niepowtarzalny smak. Smak, niepodobny do niczego. Smak, pozostawiający swój trwały ślad, w ustach, w pamięci. Oczywiście, są i tacy, którzy go po prostu nie lubią, jednak najpierw niech spróbują poniższego ciasta. To istne karobowe szaleństwo, ale i istna rozkosz dla podniebienia. Rozkosz, która uzależnia...
Bezglutenowe wegańskie
(blaszka 22x22 cm)
spód:
- 100 ml oleju kokosowego
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 100 g melasy karobowej
- 100 g syropu konowegoj / syropu z agawy / w wersji niewegańskiej - miodu
- 200 g daktyli zalanych dzień wcześniej 200 ml soku pomarańczowego
- 100 g lekko zmielonych płatków owsianych (mają zmniejszyć swoją wielkość o 1/3) - użyj płatków owsianych bezglutenowych, jeśli nie masz, zamień je na płatki jaglane (już ich nie musisz mielić)
- 100 g mąki gryczanej
- 100 g mąki jaglanej
- 100 g mąki ryżowej
- 3 łyżki karobu
- skórka otarta z 1 dużej lub 2 małych pomarańczy
- 1/3 - 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g czarnej porzeczki - może być mrożona
W garnku rozpuszczam olej, syrop klonowy i melasę. Mieszając, podgrzewam na małym ogniu do rozpuszczenia się i połączenia składników. Zdejmuję z ognia.
Do malaksera wrzucam daktyle wraz sokiem, w którym się moczyły. Dodaję lekko przestudzony olej z syropem klonowym i melasą. Całość miksuję na gładką masę. Następnie dodaję "jajko lniane". Ponownie miksuję.
Do miski wrzucam obie mąki, płatki owsiane, sodę, proszek do pieczenia, skórkę pomarańczową i sól. Dokładnie mieszam.
Składniki suche dodaję do mokrych i bardzo dokładnie mieszam.
Ciasto wylewam do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wysypuję na wierzchu czarną porzeczkę. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C na 50-60 min. Piekę do tzw. suchego patyczka. Studzę.
jaglano-amarantusowy top:
- 30 g oleju kokosowego
- 150 ml soku pomarańczowego
- 6 łyżek ksylitolu
- 6 łyżek karobu
- ok. 20 g dmuchanej kaszy jaglanej - nieweganie mogą użyć tej Amarello
- ok. 10 g ekspandowanego amarantusa - j a użyłam Amarello
Wszystkie składniki oprócz dmuchanej kaszy jaglanej i amarantusa, mieszam w rondelku i gotuję cały czas mieszając ok. 5-10 min - masa ma być gęsta (tak jak rozpuszczona czekolada)
Do masy dodaję tyle dmuchanej kaszy jaglanej i tyle amarantusa, aby masa je pokryła. Całość wykładam na upieczony spód.
polewa :
- 50 g oleju kokosowego
- 100 ml soku pomarańczowego
- 4 łyżki ksylitolu
- 6 łyżek karobu
do przybrania: skórka otarta z 1/2 pomarańczy, popping z amarantusa, dmuchana kasza jaglana
Postępuję podobnie, jak poprzednio - wszystkie składniki mieszam w rondelku i gotuję cały czas mieszając ok. 5-10 min - masa ma być gęsta (tak jak rozpuszczona czekolada).
Gotową polewą wylewam na ciasto. Posypuję dmuchaną kaszą jaglaną, poppingiem z amarantusa i skórką pomarańczową.
Ciasto wkładam na ok. 3 h do lodówki.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/08/bezglutenowe-pomaranczowe-ciasto.html