Wykonanie
Pewnie wszyscy z Was kochają
czekoladę i według większości, nie ma nic od niej lepszego. Ja nie należę do tej grupy, gdyż dla mnie czymś o wiele pyszniejszym jest karob. Raz spróbowałam i zakochałam się miłością bezwzględną. Nie tylko za jego prozdrowotne właściwości, ale przede wszystkim za niepowtarzalny smak. Smak, niepodobny do niczego. Smak, pozostawiający swój trwały ślad, w ustach, w pamięci. Oczywiście, są i tacy, którzy go po prostu nie lubią, jednak najpierw niech spróbują poniższego ciasta. To istne karobowe szaleństwo, ale i istna rozkosz dla podniebienia. Rozkosz, która uzależnia...
Bezglutenowe wegańskie(blaszka 22x22 cm)spód:- 100 ml
oleju kokosowego- 3 łyżki mielonego
siemienia lnianego- 100 g melasy karobowej- 100 g
syropu konowegoj /
syropu z agawy / w wersji niewegańskiej -
miodu- 200 g
daktyli zalanych dzień wcześniej 200 ml
soku pomarańczowego- 100 g lekko zmielonych
płatków owsianych (mają zmniejszyć swoją wielkość o 1/3) - użyj
płatków owsianych bezglutenowych, jeśli nie masz, zamień je na
płatki jaglane (już ich nie musisz mielić)- 100 g
mąki gryczanej- 100 g
mąki jaglanej- 100 g
mąki ryżowej- 3 łyżki karobu- skórka otarta z 1 dużej lub 2 małych
pomarańczy- 1/3 - 1/2 łyżeczki mielonego
kardamonu- 1 łyżeczka
cynamonu- 1 i 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej- 1 łyżeczka bezglutenowego
proszku do pieczenia- szczypta
soli- 100 g
czarnej porzeczki - może być mrożonaW garnku rozpuszczam
olej,
syrop klonowy i melasę. Mieszając, podgrzewam na małym ogniu do rozpuszczenia się i połączenia składników. Zdejmuję z ognia.Do malaksera wrzucam
daktyle wraz
sokiem, w którym się moczyły. Dodaję lekko przestudzony
olej z
syropem klonowym i melasą. Całość miksuję na gładką masę. Następnie dodaję "
jajko lniane". Ponownie miksuję.Do miski wrzucam obie
mąki,
płatki owsiane,
sodę,
proszek do pieczenia,
skórkę pomarańczową i
sól. Dokładnie mieszam.Składniki suche dodaję do mokrych i bardzo dokładnie mieszam.Ciasto wylewam do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wysypuję na wierzchu
czarną porzeczkę. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C na 50-60 min. Piekę do tzw. suchego patyczka. Studzę.jaglano-
amarantusowy top:- 30 g
oleju kokosowego- 150 ml
soku pomarańczowego- 6 łyżek
ksylitolu- 6 łyżek karobu- ok. 20 g dmuchanej
kaszy jaglanej - nieweganie mogą użyć tej Amarello- ok. 10 g ekspandowanego
amarantusa - j a użyłam AmarelloWszystkie składniki oprócz dmuchanej
kaszy jaglanej i
amarantusa, mieszam w rondelku i gotuję cały czas mieszając ok. 5-10 min - masa ma być gęsta (tak jak rozpuszczona
czekolada)Do masy dodaję tyle dmuchanej
kaszy jaglanej i tyle
amarantusa, aby masa je pokryła. Całość wykładam na upieczony spód.polewa :- 50 g
oleju kokosowego- 100 ml
soku pomarańczowego- 4 łyżki
ksylitolu- 6 łyżek karobudo przybrania: skórka otarta z 1/2
pomarańczy, popping z
amarantusa, dmuchana
kasza jaglanaPostępuję podobnie, jak poprzednio - wszystkie składniki mieszam w rondelku i gotuję cały czas mieszając ok. 5-10 min - masa ma być gęsta (tak jak rozpuszczona
czekolada).Gotową polewą wylewam na ciasto. Posypuję dmuchaną
kaszą jaglaną, poppingiem z
amarantusa i
skórką pomarańczową.Ciasto wkładam na ok. 3 h do lodówki.Smacznego!