Wykonanie
Kto nie kocha lekko kwaskowatych
porzeczek ? W dodatku połączonych ze słodkim, dojrzałym
bananem i lekką jak chmurka, rozpływającą się w ustach,
śmietaną kokosową ? A wszystko to zamknięte w jednym wegańskim cieście -
bananowo-porzeczkowej tarcie . Tarcie, obok której, trudno obejść obojętnie.Ach, te upały. Marudziliśmy, że nie ma lata. Teraz, gdy przyszło, narzekamy na wysokie temperatury. Natura nam nigdy nie dogodzi. No chyba, że swoimi
smakami. Bo właśnie te smaki lata są bezkompromisowo tymi idealnymi. Jest ich tyle, że nie można się zdecydować, co jeść. Najchętniej przedłużyłabym ten okres, by nacieszyć się wszystkim. Przejeść się
truskawkami,
malinami,
czereśniami i innymi cudami natury. Część tych cudów pomrożę, by przemycić odrobiny lata do mojej zimowej kuchni. Choć nie ma nic cudowniejszego niż o
woce jedzone prosto z krzaka, jeszcze ciepłe od promieni
słonecznych... Część jednak zostawię, by zrobić jedno z moich ulubionych letnich ciast - wegańską tartę
bananowo-
porzeczkową . Tartę, do której piekarnik i wielkie umiejętności kulinarne są zbędne! :)
wegański bezglutenowy(śred. ok. 21-24 cm)spód:- 250 g
daktyli - najlepiej świeżych, izraelskich (jeśli używasz suszonych zalej je gorącą
wodą i zostaw na kilka godzin)- 50 g dmuchanej gryki z dodatkiem
migdałów i melasy Dobra Kaloria ,można użyć też innej, bez dodatków lub innego produktu preparowanego, tylko jeśli nie jest on niczym słodzony radziłabym dodać ok. 3 łyżki
ksylitolu do zblendowanych
daktyli*- 10 g
amarantusa ekspanowanego - ja użyłam Amarello- 50 g
migdałów- 1 łyżka mielonego
siemienia lnianego- 1 łyżka
syropu klonowego /
syropu z agawy / innego słodu- 4 łyżki
oleju kokosowego- 1 łyżeczka pasty waniliowej- szczypta
soliDaktyle blenduję na gładką masę.Do uzyskanej masy dodaję
sól,
olej kokosowy, pastę
waniliową, ekstrakt
migdałowy,
syrop klonowy i dalej blenduję.Wsypuję zmielone na
mąkę ale nie dość drobną
migdały i
siemię lniane. Ponownie blenduję.Gdy składniki się połączą, przekładam masę do miski, wrzucam grykę ekspandowaną i popping z
amarantusa i c ałość dokładnie mieszam - najlepiej rękami.Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, natomiast jej boki wysmarowuję
olejem kokosowym. Tortownicę wyklejam
ciastem - jak na tartę (wysokość ok. 2 cm). Całość przekładam do lodówki.masa
bananowo-porzeczkowa:- 2 bardzo dojrzałe, duże
banany- 200 g
czarnej porzeczki (mogą być mrożone)- 100 g
nerkowców (ok. 3/4 szklanki) zalanych dzień wcześniej ciepłą
wodą i następnie z niej odsączonych- 5 łyżek poppingu z
amarantusa- 2 łyżki
oleju kokosowego- 4 łyżki mielonego
siemienia lnianego- 4-5 łyżek
syropu klonowego lub z agawy (do smaku)- sok z 1 - 1 i 1/2
cytryny (do smaku)- 2 łyżki pasty waniliowej- 1 łyżeczka
cynamonu- 1/4 -1/3 łyżeczki mielonego
kardamonu- kilka kropli ekstraktu
migdałowego- szczypta
soliWszystkie składniki umieszczam w malakserze i blenduję na gładką masę. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam do smaku.Wykładam masę na spód.
kokosowo-
śmietanowy top:- 2 łyżki
śmietany kokosowej (ta stała część z
mleczka kokosowego)- 1 łyżka
ksylitolu- dodatkowo - kilka czarnych
porzeczekŚmietanę dokładnie mieszam z
ksylitolem, tak by nie było grudek.Ze
śmietany robię na cieście kleksy, a następnie za pomocą i noża tworzę na powierzchni esy floresy. Układam na nich
porzeczki.Smacznego!*produkt ten nie jest pozbawiony glutenu - może zawierać jego śladowe ilości. Jeśli chcesz, aby
tarta była bezglutenowa użyj Jaglanki z
miodem lub poppingu z
amarantusa . Pamiętaj, aby przy tym ostatnim dodać odrobinę
ksylitolu do zblendowanych
daktyli.