ßßß Cookit - przepis na Malinowo-bananowa tarta kokosowa (bez cukru, bez pieczenia)

Malinowo-bananowa tarta kokosowa (bez cukru, bez pieczenia)

nazwa

Wykonanie

Jestem przerażona. Zabierzcie mnie z kuchni! To już chyba uzależnienie. Zwę to "wypiekoholizmem" i chyba powinnam pójść na kulinarny odwyk. Ale jak tu nic nie robić, gdy piekarnik tak ładnie prosi, by go użyć? Trudno... odwracam się na pięcie (o! to zdrowy objaw) i idę... zrobić ciasto... bez pieczenia (shit!). Kto je zje - nie wiem. Może ktoś z Was ma ochotę? Ciasto jest pyszne, zdrowe, ale my już na słodycze nie możemy patrzeć ;p
wegańskie bezglutenowe
(średnica ok. 24 cm)
spód:
- 250 g daktyli - najlepiej świeżych, Izraelskich (jeśli używasz suszonych zalej je gorącą wodą i zostaw na kilka godzin)
- 50 g dmuchanej gryki z dodatkiem migdałów i melasy Dobra Kaloria , można użyć też innej, bez dodatków, tylko radziłabym dodać 3 łyżki ksylitolu do zblendowanych daktyli*
- 10 g amarantusa ekspanowanego - ja użyłam Amarello
- 100 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżka syropu klonowego / syropu z agawy / innego słodu
- 1 łyżka ksylitolu
- 5 łyżek oleju kokosowego
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- szczypta soli
Daktyle blenduję na gładką masę.
Do uzyskanej masy dodaję sól, olej kokosowy, pastę waniliową, syrop klonowy i dalej blenduję.
Wsypuję siemię lniane. Ponownie blenduję.
Gdy składniki się połączą, przekładam masę do miski, wrzucam wiórki kokosowe, grykę ekspandowaną i popping z amarantusa i c ałość dokładnie mieszam - najlepiej rękami.
Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, natomiast jej boki wysmarowuję olejem kokosowym. Tortownicę wyklejam ciastem - jak na tartę (wysokość ok. 2 cm). Całość przekładam do lodówki.
masa:
- 3 duże, bardzo dojrzałe banany
- 400 g świeżych malin
- 100 g wiórków kokosowych zalanych dzień wcześniej wodą i bardzo dobrze z niej dobrze odsączonych
- 150 g nerkowców zalanych dzień wcześniej wodą i z niej dobrze odsączonych
- 20 g (ok. 10 łyżek) poppingu z amarantusa - ja użyłam Amarello
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 150 g ksylitolu
- 4 łyżki suszonych malin - dla wyraźniejszego smaku i koloru - można pominąć, dodaj wtedy o 1 łyżkę więcej poppingu z amarantusa
- 2 łyżki soku z cytryny (do smaku)
- kilka kropel esencji migdałowej
- 2 łyżki wody różanej
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
- szczypta soli
Wszystkie składniki umieszczam w malakserze i blenduję na gładką masę . Próbuję i w razie potrzeby doprawiam do smaku.
Wykładam masę na spód.
śmietanowy top:
- śmietana z 1 puszki mleczka kokosowego (400 g)
- 2 łyżki ksylitolu
- 200 g malin
- płatki i wiórki kokosowe
Śmietanę ubijam z ksylitolem, tak jak tradycyjną śmietanę z cukrem.
Ubitą śmietanę układam na malinowej masie. Górę dekoruję świeżymi malinami, płatkami i wiórkami kokosowymi.
Gotowe ciasto wkładam na 12 h do lodówki.
Smacznego!
*produkt ten nie jest pozbawiony glutenu - może zawierać jego śladowe ilości. Jeśli chcesz, aby tarta była bezglutenowa użyj Jaglanki z miodem lub poppingu z amarantusa . Pamiętaj, aby przy tym ostatnim dodać odrobinę ksylitolu do zblendowanych daktyli.
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/10/malinowo-bananowa-tarta-kokosowa-bez.html