Wykonanie
Jestem przerażona. Zabierzcie mnie z kuchni! To już chyba uzależnienie. Zwę to "wypiekoholizmem" i chyba powinnam pójść na kulinarny odwyk. Ale jak tu nic nie robić, gdy piekarnik tak ładnie prosi, by go użyć? Trudno... odwracam się na pięcie (o! to zdrowy objaw) i idę... zrobić ciasto... bez pieczenia (shit!). Kto je zje - nie wiem. Może ktoś z Was ma ochotę? Ciasto jest pyszne, zdrowe, ale my już na
słodycze nie możemy patrzeć ;p
wegańskie bezglutenowe(średnica ok. 24 cm)spód:- 250 g
daktyli - najlepiej świeżych, Izraelskich (jeśli używasz suszonych zalej je gorącą
wodą i zostaw na kilka godzin)- 50 g dmuchanej gryki z dodatkiem
migdałów i melasy Dobra Kaloria , można użyć też innej, bez dodatków, tylko radziłabym dodać 3 łyżki
ksylitolu do zblendowanych
daktyli*- 10 g
amarantusa ekspanowanego - ja użyłam Amarello- 100 g
wiórków kokosowych- 2 łyżki mielonego
siemienia lnianego- 2 łyżka
syropu klonowego /
syropu z agawy / innego słodu- 1 łyżka
ksylitolu- 5 łyżek
oleju kokosowego- 1 łyżeczka pasty waniliowej- szczypta
soliDaktyle blenduję na gładką masę.Do uzyskanej masy dodaję
sól,
olej kokosowy, pastę
waniliową,
syrop klonowy i dalej blenduję.Wsypuję
siemię lniane. Ponownie blenduję.Gdy składniki się połączą, przekładam masę do miski, wrzucam
wiórki kokosowe, grykę ekspandowaną i popping z
amarantusa i c ałość dokładnie mieszam - najlepiej rękami.Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, natomiast jej boki wysmarowuję
olejem kokosowym. Tortownicę wyklejam
ciastem - jak na tartę (wysokość ok. 2 cm). Całość przekładam do lodówki.masa:- 3 duże, bardzo dojrzałe
banany- 400 g świeżych
malin- 100 g
wiórków kokosowych zalanych dzień wcześniej
wodą i bardzo dobrze z niej dobrze odsączonych- 150 g
nerkowców zalanych dzień wcześniej
wodą i z niej dobrze odsączonych- 20 g (ok. 10 łyżek) poppingu z
amarantusa - ja użyłam Amarello- 3 łyżki
oleju kokosowego- 150 g
ksylitolu- 4 łyżki suszonych
malin - dla wyraźniejszego smaku i koloru - można pominąć, dodaj wtedy o 1 łyżkę więcej poppingu z
amarantusa- 2 łyżki
soku z cytryny (do smaku)- kilka kropel esencji migdałowej- 2 łyżki
wody różanej- szczypta
cynamonu- szczypta
kardamonu- szczypta
soliWszystkie składniki umieszczam w malakserze i blenduję na gładką masę . Próbuję i w razie potrzeby doprawiam do smaku.Wykładam masę na spód.
śmietanowy top:-
śmietana z 1 puszki
mleczka kokosowego (400 g)- 2 łyżki
ksylitolu- 200 g
malin-
płatki i
wiórki kokosoweŚmietanę ubijam z
ksylitolem, tak jak tradycyjną
śmietanę z
cukrem.Ubitą
śmietanę układam na malinowej
masie. Górę dekoruję świeżymi
malinami,
płatkami i wiórkami kokosowymi.Gotowe ciasto wkładam na 12 h do lodówki.Smacznego!
*produkt ten nie jest pozbawiony glutenu - może zawierać jego śladowe ilości. Jeśli chcesz, aby
tarta była bezglutenowa użyj Jaglanki z
miodem lub poppingu z
amarantusa . Pamiętaj, aby przy tym ostatnim dodać odrobinę
ksylitolu do zblendowanych
daktyli.