ßßß Cookit - przepis na Tarta czekoladowo-kokosowa z borówkami (bez cukru, bez pieczenia)

Tarta czekoladowo-kokosowa z borówkami (bez cukru, bez pieczenia)

nazwa

Wykonanie

Kolejka na stoisku warzywno-owocowym. Spieszę się, jestem druga, przede mną niezdecydowana klientka. Eh... jak ja lubię niezdecydowane, błądzące we mgle klientki.
- Jeszcze poproszę opakowanie borówek. A to polskie?
- Tak, polskie. - odpowiada ekspedientka.
Klientka już trzyma opakowanie w ręku, chce płacić. Ja się cieszę, że już moja kolej.
- Chwileczkę, chwileczkę! - mówi tonem nieznoszącym sprzeciwu. - Ale te borówki nie są polskie!
- No jak to... świeżo zbierane, polskie... - odpowiada zdziwiona sprzedawczyni.
- Tu jest napisane: "a-m-e-r-y-k-a-ń-s-k-i-e". - oburzona macha ekspedientce opakowaniem przed oczami, palcem stukając w napis.
- To taka odmiana.
- Proszę mi tu nie kłamać! Ja chciałam polskie, lokalne borówki. A tu jest napisane "amerykańskie"!
Sprzedawczyni dobrą chwilę zajęło tłumaczenie upartej klientce, że jednak owe borówki pochodzą z Polski. Kobieta w końcu je kupiła, choć nie odchodziła do końca przekonana.
- Co podać? - zwróciła się do mnie sprzedająca. Stałam zszokowana wydarzeniem, nie wierząc w to, co przed chwilą widziałam.
- Co podać?! - powtórzyła, rozłoszczona następną dziwną klientką.
- Ah...co podać? Yyy... Też tej borówki, poproszę. Będzie na ciasto.
wegańska, bez cukru, bez pieczenia
(średnica ok. 22-24 cm)
spód:
- 200 g świeżych daktyli
- 50 g dmuchanej gryki z dodatkiem migdałów i melasy Dobra Kaloria , można użyć też innej, bez dodatków, tylko radziłabym dodać ok. 3 łyżki ksylitolu
- 10 g amarantusa ekspanowanego - ja użyłam Amarello
- 100 g wiórków kokosowych
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego / syropu z agawy / innego słodu
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 5 łyżek kakao (ok. 25 g)
- 1 łyżka pasty waniliowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Daktyle blenduję na gładką masę.
Dodaję olej kokosowy, pastę waniliową, syrop klonowy i sól. Całość blenduję. Wrzucam siemię lniane i dalej blenduję. Uzyskaną masę przekładam do miski, wrzucam wiórki kokosowe, grykę ekspandowaną i popping z amarantusa i c ałość dokładnie mieszam - najlepiej rękami.
Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, natomiast jej boki wysmarowuję olejem kokosowym. Tortownicę wyklejam ciastem - jak na tartę (wysokość ok. 2 cm). Całość przekładam do lodówki.
masa:
- 250 g nerkowców namoczonych przez noc w wodzie i z niej odsączonych
- stała części z 400 ml puszki mleka kokosowego (śmietana kokosowa)
- 75 g ksylitolu (jeśli chcecie masę słodszą - dajcie więcej)
- 75 ml mleka roślinnego
- 25 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka pasty waniliowej
- 3 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oleju kokosowego
- dodatkowo - borówki, płatki kokosowe
Wszystkie składniki blenduję na gładką masę. Próbuję i w razie potrzeby dodaję odrobinę więcej ksylitolu lub soku z cytryny.
Masę przekładam na spód. Układam na niej borówki i płatki kokosowe.
Ciasto wkładam do lodówki na 3 h (najlepiej na całą noc).
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/07/tarta-czekoladowo-kokosowa-z-borowkami.html