Wykonanie
Zastanawiam się, skąd tyle gniewu w ludziach? Skąd skłonność do atakowania kogoś, jeśli styl życia owej osoby odbiega od naszych ideałów? Nieważne, czy ktoś jest mięsożercą, wegetarianinem, weganinem, witarianinem... Wszyscy jesteśmy ludźmi i każdy z nas jest odpowiedzialny za własne życie. Każdy z nas sam dokonuje wyborów. Wyborów, z których później będzie go rozliczać życie. Najważniejsze by żyć zgodnie z własnym sumieniem. Co z tego, że jesteś weganinem, skoro twój życiowy wybór podyktowała moda? Bądź szczery z samym sobą, by móc powiedzieć - to moje życie i przeżywam je najlepiej, jak potrafię. Rolą otoczenia jest zaakceptowanie tego. Oczywiście, nie musimy potakiwać, udawać, że mamy podobne zdanie. Przeciwnie, mamy prawo powiedzieć, co myślimy, dać dobrą radę. Nie możemy jednak "sprzedawać recepty na życie". Może nasz sposób jest idealny dla nas, ale w przypadku naszego przyjaciela się nie sprawdzi? Każdy jest inny i ma inne oczekiwania od życia.Pragnę, aby z naszych przepisów mógł korzystać każdy, nieważne jakie są jego preferencje żywieniowe. Jedzenie ma łączyć ludzi, a nie ich dzielić. Dziś więc coś dla każdego.
Grzyby, kojarzące się z kuchnią tradycyjną.
Soczewica, będąca idealnym źródłem
białka dla niejedzących
mięsa. Niesamowita mieszanka smaków i aromatów. Jestem pewna, że zasmakuje każdemu i jej zjedzenie wywoła niejeden uśmiech na twarzy.
wegańska, bezglutenowa(2 porcje)- 1 średniej wielkości
cebula- 2 ząbki
czosnku- 1/2 szklanki brązowej
soczewicy- garść
suszonych grzybów namoczonych w gorącej wodzie przez ok. 20 min- 250 g
pieczarek brunatnych (można użyć zwykłych)- duża szczypta
tymianku- 1
liść laurowy- pęczek
pietruszki (część do posypania gotowej potrawy)-
sól,
pieprz-
oliwaNa patelni na
oliwie podsmażam pokrojoną w kostkę
cebulę z 1
liściem laurowym. Gdy
cebula się zeszkli dodaję posiekane ząbki
czosnku.Do
cebuli i
czosnku dodaję
soczewicę, posiekane namoczone
grzyby i szklankę
wody, pochodzącą z moczenia się
grzybów.Całość
pieprzę i
solę. Dodaję suszony
tymianek, posiekaną
natkę pietruszki i gotuję ok. 20-30 min (
soczewica powinna być ugotowana al dente).Kiedy
soczewica się gotuję, na patelni rozgrzewam
oliwę i wrzucam na nią pokrojone w plasterki
pieczarki. Całość
solę,
pieprzę i smażę na rumiano.Gotowe danie wykładam na talerze. Dekoruje usmażonymi
pieczarkami i posiekaną, świeżą
natką pietruszki.Smacznego!