ßßß Cookit - przepis na Dynia piżmowa z miodowo-musztardowym pęczakiem

Dynia piżmowa z miodowo-musztardowym pęczakiem

nazwa

Wykonanie

Należy pamiętać, że im miąższ dyni jest bardziej pomarańczowy, tym więcej posiada ona witamin. Znajdziemy w niej m.in. witamin A, B1, B2, PP, E, fosfor, żelazo, wapń, magnez, potas, beta-karoten. Co istotne, dynia, która jest niskokaloryczna, pomaga w odchudzaniu, leczeniu nadciśnienia, wzmacnia nasz układ odpornościowy, a także posiada właściwości odkwaszające.
Dzisiaj proponuję dynię z pęczakiem w towarzystwie krwawnika . Nie macie go? Wyjdźcie na ogród czy łąkę. Zdziwicie się, ile go rośnie wokół was, Zioło to jest niestety niedoceniane i traktowane niczym chwast. Szkoda, bo jest nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Już w średniowieczu traktowano je jako lekarstwo na wiele chorób.
(2 porcje)
- 1 dynia piżmowa
- 1/2 szklanki ziaren pęczaku
- 1 szklanka wody do ugotowanie pęczaku
- świeży tymianek
- miodowo-musztardowy sos vinegrette*
- oliwa
- sól, pieprz
- do przybrania - jeśli posiadamy - listki świeżego krwawnika (zapewne rośnie w waszych ogródkach :) )
Myjemy dynię, przekrawamy na pół, łyżką wydrążamy pestki.
Oczyszczoną dynię wkładamy skórą do dołu na wysmarowaną oliwą blaszkę. Lekko skrapiamy oliwą samo warzywo. Tak przygotowaną dynię wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pozostawiamy ją na ok. 1 h (czas pieczenia będzie zależał od samej dyni, najlepiej od czasu do czasu sprawdzić, czy nasze warzywo jest już "mięciutkie").
Ok 30 min. przed końcem pieczenia naszej dyni przygotowujemy pęczak. Gotujemy go w lekko osolonej wodzie, na małym ogniu ok. 30-40 min. W przypadku gdyby pęczak wchłonął cały płyn, a jeszcze nie był miękki należy dodać odrobinę wody.
Upieczoną dynię wyciągamy z piekarnika. Wykładamy po połówce na talerz skórą do dołu. Do ugotowanego pęczaku dodajemy łyżkę lub dwie miodowo-musztardowego sosu vinegrette. Tak przygotowaną kaszę wkładamy do otworów będących pozostałością po usuniętych z dyni pestkach. Polewamy resztą sosu, pieprzymy, solimy, posypujemy świeżym tymiankiem i dekorujemy krwawnikiem.
Smacznego!
*Miodowo-musztardowy sos vinegrette
- 1 łyżka octu winnego
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu (weganie mogą zastąpić go brązowym cukrem bądź innym "słodzidłem")
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- szczypta soli morskiej
- świeżo zmielony pieprz
Wszystkie składniki dokładnie mieszam.
Więcej przepisów na dynię:
Krem z żółtej cukinii i dyni
Pieczona dynia hokkaido na miodowej rukoli
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/09/dynia-pizmowa-z-miodowo-musztardowym.html