Wykonanie
Należy pamiętać, że im miąższ dyni jest bardziej
pomarańczowy, tym więcej posiada ona witamin. Znajdziemy w niej m.in. witamin A, B1, B2, PP, E, fosfor, żelazo, wapń, magnez, potas, beta-karoten. Co istotne,
dynia, która jest niskokaloryczna, pomaga w odchudzaniu, leczeniu nadciśnienia, wzmacnia nasz układ odpornościowy, a także posiada właściwości odkwaszające.Dzisiaj proponuję
dynię z pęczakiem w towarzystwie krwawnika . Nie macie go? Wyjdźcie na ogród czy łąkę. Zdziwicie się, ile go rośnie wokół was,
Zioło to jest niestety niedoceniane i traktowane niczym chwast. Szkoda, bo jest nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Już w średniowieczu traktowano je jako lekarstwo na wiele chorób.
(2 porcje)- 1
dynia piżmowa- 1/2 szklanki ziaren pęczaku- 1 szklanka
wody do ugotowanie pęczaku- świeży
tymianek-
miodowo-
musztardowy sos vinegrette*-
oliwa-
sól,
pieprz- do przybrania - jeśli posiadamy - listki świeżego krwawnika (zapewne rośnie w waszych ogródkach :) )Myjemy
dynię, przekrawamy na pół, łyżką wydrążamy pestki.Oczyszczoną
dynię wkładamy skórą do dołu na wysmarowaną
oliwą blaszkę. Lekko skrapiamy
oliwą samo warzywo. Tak przygotowaną
dynię wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pozostawiamy ją na ok. 1 h (czas pieczenia będzie zależał od samej dyni, najlepiej od czasu do czasu sprawdzić, czy nasze warzywo jest już "mięciutkie").Ok 30 min. przed końcem pieczenia naszej dyni przygotowujemy pęczak. Gotujemy go w lekko osolonej wodzie, na małym ogniu ok. 30-40 min. W przypadku gdyby pęczak wchłonął cały płyn, a jeszcze nie był miękki należy dodać odrobinę
wody.Upieczoną
dynię wyciągamy z piekarnika. Wykładamy po połówce na talerz skórą do dołu. Do ugotowanego pęczaku dodajemy łyżkę lub dwie
miodowo-
musztardowego sosu vinegrette. Tak przygotowaną
kaszę wkładamy do otworów będących pozostałością po usuniętych z dyni pestkach. Polewamy resztą sosu,
pieprzymy, solimy, posypujemy świeżym
tymiankiem i dekorujemy krwawnikiem.Smacznego!*
Miodowo-
musztardowy sos vinegrette- 1 łyżka
octu winnego- 3 łyżki
oliwy- 1 łyżka
miodu (weganie mogą zastąpić go
brązowym cukrem bądź innym "słodzidłem")- 1 łyżeczka
musztardy dijon- szczypta
soli morskiej- świeżo zmielony
pieprzWszystkie składniki dokładnie mieszam.Więcej przepisów na
dynię:Krem z żółtej
cukinii i dyniPieczona
dynia hokkaido na miodowej
rukoli