ßßß Cookit - przepis na Pieczona dynia hokkaido na miodowej rukoli

Pieczona dynia hokkaido na miodowej rukoli

nazwa

Wykonanie

Raz spróbujesz dynię hokkaido, zakochasz się miłością odwzajemnioną. Posiada ona niepowtarzalny smak, niepodobny do żadnej innej dyni. Co najważniejsze, można jeść ją ze skórą, która w trakcie pieczenia staje się miękka (według mnie obieranie jej ze skóry to istna profanacja!). Dodatkowym atutem tej dyni jest to, że świetnie się przechowuje, stąd jej dostępność przez cały rok. Poza sezonem można ją kupić głównie w sklepie ze zdrową żywnością, choć teraz zaczyna już się pojawiać na lokalnych rynkach. Gwarantuję, że warto ją kupić. By stworzyć z niej pyszny obiad potrzebujemy jedynie garść rukoli, miodowy sos vinegrette i wieeelki apetyt. Zapewniam wam - w mig go zaspokoicie, bo dynia hokkaido jest nie tylko zdrowa, pyszna, ale i bardzo sycąca.
(2 porcje)
- opakowanie rukoli - ok. 200 g
- 1 łyżeczka wędzonej papryki (jeśli nie mamy, może być słodka papryka)
- miodowy sos vinegrette*
- oliwa
- sól, pieprz
Nastawiam piekarnik na 200 st. C.
Dynię hokkaido myję, przekrawam na pół i oczyszczam z pestek. Następnie wraz ze skórą kroję na mniejsze półksiężyce.
Kawałki dyni układam na wysmarowanej oliwą blaszce, posypuję je wędzoną papryką, solę, pieprzę i lekko skrapiam oliwą. Tak przygotowana dynię wkładam do piekarnika na ok. 1 godzinę. Gdyby dynia się z bardzo przypiekała, przykrywam ją folią aluminiową.
Rukolę myję, suszę i większą jej część układam na talerzach. Obficie polewam ją miodowym sosem vinegrette . Następnie układam na niej upieczoną dynię. Całość skrapiam lekko oliwą i podaję ozdobione odrobiną pozostałą częścią rukoli.
Pycha!
* Miodowy sos vinegrette
- 1 łyżka octu winnego
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu (w wersji wegańskiej - syrop z agawy)
- szczypta soli morskiej
- świeżo zmielony pieprz
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Więcej przepisów na dynię:
Dynia piżmowa z miodowo-musztardowym pęczakiem i krwawnikiem
Krem z żółtej cukinii i dyni
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/09/pieczona-dynia-hokkaido-na-miodowej.html