Wykonanie
Raz spróbujesz
dynię hokkaido, zakochasz się miłością odwzajemnioną. Posiada ona niepowtarzalny smak, niepodobny do żadnej innej dyni. Co najważniejsze, można jeść ją ze skórą, która w trakcie pieczenia staje się miękka (według mnie obieranie jej ze skóry to istna profanacja!). Dodatkowym atutem tej dyni jest to, że świetnie się przechowuje, stąd jej dostępność przez cały rok. Poza sezonem można ją kupić głównie w sklepie ze zdrową żywnością, choć teraz zaczyna już się pojawiać na lokalnych rynkach. Gwarantuję, że warto ją kupić. By stworzyć z niej pyszny obiad potrzebujemy jedynie garść
rukoli,
miodowy sos vinegrette i wieeelki apetyt. Zapewniam wam - w mig go zaspokoicie, bo
dynia hokkaido jest nie tylko zdrowa, pyszna, ale i bardzo sycąca.
(2 porcje)- opakowanie
rukoli - ok. 200 g- 1 łyżeczka wędzonej
papryki (jeśli nie mamy, może być
słodka papryka)-
miodowy sos vinegrette*-
oliwa-
sól,
pieprzNastawiam piekarnik na 200 st. C.
Dynię hokkaido myję, przekrawam na pół i oczyszczam z pestek. Następnie wraz ze skórą kroję na mniejsze półksiężyce.Kawałki dyni układam na wysmarowanej
oliwą blaszce, posypuję je wędzoną
papryką,
solę,
pieprzę i lekko skrapiam
oliwą. Tak przygotowana
dynię wkładam do piekarnika na ok. 1 godzinę. Gdyby
dynia się z bardzo przypiekała, przykrywam ją folią aluminiową.
Rukolę myję, suszę i większą jej część układam na talerzach. Obficie polewam ją
miodowym sosem vinegrette . Następnie układam na niej upieczoną
dynię. Całość skrapiam lekko
oliwą i podaję ozdobione odrobiną pozostałą częścią
rukoli.Pycha!*
Miodowy sos vinegrette- 1 łyżka
octu winnego- 3 łyżki
oliwy- 1 łyżka
miodu (w wersji wegańskiej -
syrop z agawy)- szczypta
soli morskiej- świeżo zmielony
pieprzWszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Więcej przepisów na
dynię:
Dynia piżmowa z
miodowo-
musztardowym pęczakiem i krwawnikiemKrem z żółtej
cukinii i dyni