Wykonanie
Pogoda nie odpuszcza. Zimno, deszczowo... Nie tak wygląda idealna wiosna, dlatego proponuję przywołać wiosnę i wprowadzić ją na talerzu.
Sałatka tak smakowita, że uśmiech osoby, której ją zaserwujecie - gwarantowany. Uśmiech, który rozświetli każdy pochmurny dzień.
(3 porcje)- pęczek
zielonych szparagów (ok. 500 g)- ok. 10
młodych ziemniaczków- 1/3 szklanki suchej
kaszy gryczanej (najlepiej niepalonej)- 3 garście
rukoli- garść świeżej
mięty- gałązka
rozmarynu-
miodowo-
musztardowy sos vinegrette z dodatkiem
białego wina*-
olej do smażenia-
sól,
pieprzKaszę gryczaną gotuję w osolonej wodzie.Wyczyszczone
młode ziemniaczki gotuję w wodzie ok. 15 min. Mają się lekko podgotować. Następnie wkładam je do naczynia ceramicznego (większe ziemniaczki przekrawam na pół), polewam lekko
oliwą,
solę, dodaję gałązkę
rozmarynu i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 15 min (jeśli mamy taką możliwość wybieramy opcję grill).Kiedy
ziemniaki są w piekarniku przygotowuję
zielone szparagi. Myję je, odcinam końcówki, kroję w mniejsze kawałki, lekko
solę,
pieprzę i smażę ok. 15 min.
Szparagi mają być miękkie, mocno zrumienione, w niektórych miejscach nawet przypalone.Przygotowuję moją
sałatkę. Na dno talerza układam garść
rukoli, następnie kilka upieczonych
ziemniaków i odrobina
kaszy gryczanej. Na samej górze układam
szparagi. Całość polewam
miodowo-
musztardowym sosem vinegrette z dodatkirm
białego wina*,
pieprzę świeżo zmielonym
pieprzem i dekoruję listkami świeżej
mięty.Smacznego!*M
iodowo-
musztardowy sos vinegrette z dodatkiem
białego wina- 1 łyżka
octu winnego- 1-2 łyżki
białego wina- 3 łyżki
oliwy- 1 łyżka
miodu (weganie mogą zastąpić go
brązowym cukrem bądź innym "słodzidłem")- 1 łyżeczka
musztardy dijon- szczypta
soli morskiej- świeżo zmielony
pieprzWszystkie składniki dokładnie mieszam.