ßßß
wegański bezglutenowy(1 blaszka)- 50 g suchej kaszy jaglanej lub ok. 150 g ugotowanej kaszy jaglanej- 100 g mąki jaglanej- 2 łyżki mąki gryczanej (można dać więcej jaglanej)- 50 g ziaren słonecznika- 25 g ziaren siemienia lnianego- 25 g ziaren sezamu- ok. 100 ml wody- 1/2 łyżeczki soliPrzed ugotowaniem, aby pozbyć się goryczki suchą kaszę przepłukuje wrzątkiem. Wodę odlewam.Kaszę jaglaną gotuję w lekko osolonej wodzie.Gdy ugotowana kasza przestygnie dodaję do niej pozostałe składniki. Dokładnie mieszam i odstawiam na ok. 10 min.Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i rozsmarowuję na niej masę na chlebki (grubość ok. 3-5 mm). Wyrównuję i oprószam ziarnami sezamu.Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na ok. 50-60 min (czas zależy od grubości naszych chlebków). Po 10 min pieczenia wyciągam blaszkę i ostrym nożem przecinam ciasto na mniejsze kromki. Z powrotem wstawiam do piekarnika. Ważne by podczas pieczenia 2 lub 3 razy uchylić drzwiczki piekarnika na ok. 5 min, by uwolnić parę wodną.Gdy chlebek jest gotowy, wyciągam go z piekarnika i jeszcze ciepły kroję wzdłuż wyznaczonych wcześniej linii. Pokrojony pozostawiam do wystygnięcia.Smacznego!Chlebek można przechowywać w szczelnym pojemniku przez ok. tydzień.