Wykonanie
Dzisiaj ciąg dalszy przepisów z wykorzystaniem
kaszy jaglanej . Tym razem proponuję przepyszny chrupki chlebek jaglany, który pasuje do
dżemów, dipów i past, a także idealnie nadaje się na samodzielną zdrową przekąskę. Co istotne, jest wegański i bezglutenowy, dlatego każdy może go jeść bez obaw. Gorąco polecam!!!!
wegański bezglutenowy(1 blaszka)- 50 g suchej
kaszy jaglanej lub ok. 150 g ugotowanej
kaszy jaglanej- 100 g
mąki jaglanej- 2 łyżki
mąki gryczanej (można dać więcej jaglanej)- 50 g
ziaren słonecznika- 25 g ziaren
siemienia lnianego- 25 g ziaren
sezamu- ok. 100 ml
wody- 1/2 łyżeczki
soliPrzed ugotowaniem, aby pozbyć się goryczki suchą
kaszę przepłukuje wrzątkiem.
Wodę odlewam.
Kaszę jaglaną gotuję w lekko osolonej wodzie.Gdy ugotowana
kasza przestygnie dodaję do niej pozostałe składniki. Dokładnie mieszam i odstawiam na ok. 10 min.Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i rozsmarowuję na niej masę na
chlebki (grubość ok. 3-5 mm). Wyrównuję i oprószam ziarnami
sezamu.Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na ok. 50-60 min (czas zależy od grubości naszych
chlebków). Po 10 min pieczenia wyciągam blaszkę i
ostrym nożem przecinam ciasto na mniejsze kromki. Z powrotem wstawiam do piekarnika. Ważne by podczas pieczenia 2 lub 3
razy uchylić drzwiczki piekarnika na ok. 5 min, by uwolnić parę
wodną.Gdy chlebek jest gotowy, wyciągam go z piekarnika i jeszcze ciepły kroję wzdłuż wyznaczonych wcześniej linii. Pokrojony pozostawiam do wystygnięcia.Smacznego!Chlebek można przechowywać w szczelnym pojemniku przez ok. tydzień.