ßßß Cookit - przepis na Jaglany chrupki chlebek skandynawski

Jaglany chrupki chlebek skandynawski

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj ciąg dalszy przepisów z wykorzystaniem kaszy jaglanej . Tym razem proponuję przepyszny chrupki chlebek jaglany, który pasuje do dżemów, dipów i past, a także idealnie nadaje się na samodzielną zdrową przekąskę. Co istotne, jest wegański i bezglutenowy, dlatego każdy może go jeść bez obaw. Gorąco polecam!!!!
wegański bezglutenowy
(1 blaszka)
- 50 g suchej kaszy jaglanej lub ok. 150 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 100 g mąki jaglanej
- 2 łyżki mąki gryczanej (można dać więcej jaglanej)
- 50 g ziaren słonecznika
- 25 g ziaren siemienia lnianego
- 25 g ziaren sezamu
- ok. 100 ml wody
- 1/2 łyżeczki soli
Przed ugotowaniem, aby pozbyć się goryczki suchą kaszę przepłukuje wrzątkiem. Wodę odlewam.
Kaszę jaglaną gotuję w lekko osolonej wodzie.
Gdy ugotowana kasza przestygnie dodaję do niej pozostałe składniki. Dokładnie mieszam i odstawiam na ok. 10 min.
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i rozsmarowuję na niej masę na chlebki (grubość ok. 3-5 mm). Wyrównuję i oprószam ziarnami sezamu.
Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na ok. 50-60 min (czas zależy od grubości naszych chlebków). Po 10 min pieczenia wyciągam blaszkę i ostrym nożem przecinam ciasto na mniejsze kromki. Z powrotem wstawiam do piekarnika. Ważne by podczas pieczenia 2 lub 3 razy uchylić drzwiczki piekarnika na ok. 5 min, by uwolnić parę wodną.
Gdy chlebek jest gotowy, wyciągam go z piekarnika i jeszcze ciepły kroję wzdłuż wyznaczonych wcześniej linii. Pokrojony pozostawiam do wystygnięcia.
Smacznego!
Chlebek można przechowywać w szczelnym pojemniku przez ok. tydzień.
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/05/jaglany-bezglutenowy-chrupki-chlebek.html