Wykonanie

Ostatnio miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kuchni Lidla, które odbywały się w studio Cook up w Warszawie. Prowadzącym zajęcia był Teo Vafidis, z pochodzenia Grek, z zawodu Szef Kuchni. Jednym z dań, które przygotowywaliśmy była właśnie starożytna
sałatka z
kaszą bulgur. Prosta jak drut, pyszna i sycąca, idealna na śniadanie :) Przez ten tydzień postaram się przedstawić 3 dania, które powstały w naszej greckiej kuchni.Akcja ,,hellada na talerzu" czas start! :-)Składniki:1
granat1 szkl
kaszy bulgur2 szkl
wody (wrzątek)3
cebule dymki razem ze
szczypiorkiem2 łyżki posiekanego
koperku2 łyżki posiekanych
migdałów,
pistacji lub
orzechów włoskich70 g
sera fetasól i
pieprzdressing:4 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
miodu4 łyżki soku z
granatupieprz1. Do miski wsypujemy
kaszę bulgur, zalewamy wrzątkiem, nakładamy pokrywkę, owijamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce po to, aby
kasza zmiękła. Po ok 30 minutach
kaszę odkrywamy, mieszamy i studzimy.2. Do wystudzonej
kaszy dodajemy posiekany
koperek,
cebulę dymkę razem ze
szczypiorkiem,
migdały oraz pokruszony
ser feta.
Granat przecinamy na pół i wyciskamy (w ten sposób będą i ziarenka i sok).3. Składniki na dressing dokładnie mieszamy ze sobą. Gotowym sosem polewamy
sałatkę.SMACZNEGO :-)

