Wykonanie

Kolejna odsłona placków ziemniaczanych ,,na szybko", tym razem nie zmielonych w blenderze, a przepuszczonych przez sokowirówkę (zbliżam się coraz bardziej do wersji tartej!:) ) z dużą ilością świeżego
koperku i świeżą
bułką. Placki zapieczone w piekarniku są niebywale chrupiące i smaczne. Można je podawać nie tylko z
sosem grzybowym, ale także z gulaszem, sosem
koperkowym lub innym ulubionym :-)Składniki:1 kg
ziemniaków1 duża
cebula2 duże ząbki
czosnku2
jajka L1 zmielona świeża
bułka1 pęczek
koperkusól i
pieprzolejsos grzybowy:2 łyżki
masła klarowanego250 g
pieczarek250 g boczniakówkilka
suszonych grzybów1
cebula1 ząbek
czosnku1,5 - 2 szkl
wywaru spod grzybówok 3 łyżek
sosu sojowego1 łyżeczka
słodkiej paprykisól i pierzPonadto:250 g
żółtego serapęczek
koperku1.
Ziemniaki i
cebulę obieramy, a następnie przepuszczamy przez sokowirówkę. Suchą część przekładamy do miski, a
wodę odstawiamy na ok 5 minut. W tym czasie wytrąci się w niej
mąka ziemniaczana, która zagęści nam placki. Do
ziemniaków powoli dolewamy
wodę. Gdy masa będzie już odpowiednio gęsta (jak
śmietana) pozostałą
wodę wylewamy, a ze
spodu garnka w którym stała wyskrobujemy łyżką
skrobię ziemniaczaną.2. Do masy wbijamy
jajka, dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek, posiekany
koperek,
sól i
pieprz, a na końcu zmieloną
bułkę. Placki ziemniaczane smażymy na bardzo mocno rozgrzanym
oleju i odsączamy na ręczniku papierowym.3.
Grzyby płuczemy, kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na
maśle razem z
grzybami suszonymi. Gdy puszczą
wodę, dodajemy posiekaną
cebulę i
czosnek i chwilę podsmażamy. Gdy
cebula się zeszkli, dodajemy
wodę spod suszonych grzybów i
sos sojowy. Całość dusimy na małym ogniu ok 15 minut. Sos doprawiamy
solą,
pieprzem i
słodką papryką.4. Placki ziemniaczane układamy na blaszce, posypujemy startym
żółtym serem i zapiekamy ok 10 minut w 200*C. Przed podaniem polewamy
sosem grzybowym i posypujemy posiekanym
koperkiem.SMACZNEGO :-)

