Wykonanie
Po powrocie z wakacji czas na powrót do intensywnego gotowania. Podczas urlopu odkryłam u siebie nową pasję, a jest nią.... szycie :)) Na razie jestem na etapie nauki, ale wiem, że cierpliwość i szczere chęci to
droga do sukcesu (sukienkę i pokrowiec na papier już udało mi się stworzyć ;)).Dzisiaj pozostaję jednak moim największym hobby (i obowiązku) i chcę zaprezentować szybki, świąteczny obiad, a dokładniej jego najistotniejszą część. Do
mięsa podałam tłuczone
ziemniaki,
fasolkę szparagową,
ziemniaki i mizerię. Dla chętnych głodnych przygotowałam jeszcze jasny
sos pieczeniowy.Składniki:1,5 kg
szynki wieprzowej2
cebule1 szklanka
piwa np. carlsberg2 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprz,
papryczka chilli,
majeranek,
wegeta1.
Szynkę wieprzową dokładnie oczyszczamy i nakłuwamy widelcem.
Przyprawy i
oliwę mieszamy w misce, a następnie nacieramy nimi
mięso.
Cebulę obieramy i kroimy w większą kostkę.
Szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy
piwem, obkładamy
cebulą i dodatkowo nacieramy wyciśniętymi przez praskę ząbkami
czosnku. Całość marynujemy ok 1 godz.
2. Naczynie żaroodporne wkładamy do zimnego piekarnika i dopiero wtedy go rozgrzewamy ( do 180*C).
Mięso pieczemy ok 1,5 godz co jakiś czas polewając je powstałym z pieczenia sosem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.