ßßß Cookit - przepis na Ciasto francuskie ze szparagami

Ciasto francuskie ze szparagami

nazwa

Wykonanie

Wykorzystujmy szparagi! Aż do przejedzenia!
Ostatnio pisałam, że mrożę kurki, żeby rozkoszować się nimi zimą - szparagi też mrożę. I też nie waham się ich używać, gdy za oknem leży śnieg, a ja marzę o wieczornym słońcu i cieple :)
Obiad w 15-20 minut? Zapraszam :)
Składniki:
1 arkusz ciasta francuskiego
2 - 3 średnie pomidory lub garść pomidorków koktajlowych
100-200 g szparagów
drobno starty ser
sól i pieprz do doprawienia
Sos czosnkowy:
5 łyżek śmietany 18% lub 12%
5 łyżek majonezu
2 ząbki czosnku
Arkusz ciasta francuskiego wyciągamy z lodówki i czekamy aż trochę zmięknie.
W tym czasie robimy sos czosnkowy: do miseczki dajemy 5 łyżek kwaśnej śmietany, 5 łyżek majonezu i dodajemy 2 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystko dokładne mieszamy i wstawiamy na parę minut do lodówki. Jeśli chcecie - możecie doprawić sos solą i pieprzem.
Blat ciasta francuskiego rozwijamy i dzielimy na 4 części.
W każdej z tych części zawijamy rogi (jak na jednym z poniższych zdjęć, gdyby nie chciało się kleić - można użyć rozbełtanego jajka lub odrobiny przygotowanego sosu czosnkowego), smarujemy wcześniej przygotowanym sosem czosnkowym. Wykładamy pokrojonymi w plasterki (duże pomidory) lub w połówki (pomidorki koktajlowe) pomidorami i szparagami. Solimy, pieprzymy i posypujemy drobno startym serem.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.
Wyciągamy i... smacznego :)
Przy okazji przypominam - jeśli ktoś z Was chciałby mnie obserwować na instagramie, zachęcam do wyszukania mnie: iamewag http://instagram.com/iamewag
Zachęcam również do odwiedzin i polubienia profilu na facebooku: KLIK
Źródło:http://ewakuchennie.blogspot.com/2014/07/ciasto-francuskie-ze-szparagami.html