Wykonanie
Wykorzystujmy
szparagi! Aż do przejedzenia!Ostatnio
pisałam, że mrożę
kurki, żeby rozkoszować się nimi zimą -
szparagi też mrożę. I też nie waham się ich używać, gdy za oknem leży śnieg, a ja marzę o wieczornym słońcu i cieple :)Obiad w 15-20 minut? Zapraszam :)
Składniki:1 arkusz
ciasta francuskiego2 - 3 średnie
pomidory lub garść
pomidorków koktajlowych100-200 g
szparagówdrobno
starty sersól i
pieprz do doprawienia
Sos czosnkowy:5 łyżek
śmietany 18% lub 12%5 łyżek
majonezu2 ząbki
czosnkuArkusz
ciasta francuskiego wyciągamy z lodówki i czekamy aż trochę zmięknie.W tym czasie robimy
sos czosnkowy: do miseczki dajemy 5 łyżek kwaśnej
śmietany, 5 łyżek
majonezu i dodajemy 2 wyciśnięte przez praskę ząbki
czosnku. Wszystko dokładne mieszamy i wstawiamy na parę minut do lodówki. Jeśli chcecie - możecie doprawić sos
solą i
pieprzem.Blat
ciasta francuskiego rozwijamy i dzielimy na 4 części.W każdej z tych części zawijamy rogi (jak na jednym z poniższych zdjęć, gdyby nie chciało się kleić - można użyć rozbełtanego
jajka lub odrobiny przygotowanego
sosu czosnkowego), smarujemy wcześniej przygotowanym
sosem czosnkowym. Wykładamy pokrojonymi w plasterki (duże
pomidory) lub w połówki (
pomidorki koktajlowe)
pomidorami i
szparagami. Solimy,
pieprzymy i posypujemy drobno
startym serem.Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.Wyciągamy i... smacznego :)
Przy okazji przypominam - jeśli ktoś z Was chciałby mnie obserwować na instagramie, zachęcam do wyszukania mnie: iamewag http://instagram.com/iamewagZachęcam również do odwiedzin i polubienia profilu na facebooku: KLIK