Wykonanie
Już lipiec, jak ten czas leci. Lipcowa piekarnia była pyszna. Piekliśmy świetne
bułki na zakwasie. Mimo różnych moich bułczanych przygód
bułki upiekły się znakomicie. Polecam.Moje uwagi a właściwie nieuwagi , które jednak nie wpłynęły na jakość
bułek. Ponieważ w przepisie pominięte zostało pieczenie
czosnku (uzupełniłam opis od Marcina), oczywiście zorientowałam się zbyt późno że powinnam go upiec. Zastąpiłam
czosnek prażoną cebulką. Zaczyn robiłam na zakwasie żytnim (taki miałam). Ilość zrobionego zaczynu była większa niż przewidziana w przepisie - przez nieuwagę dodałam cały. Nie dodałam słodu - to akurat celowo, ciasto wyrabiałam w robocie. Zapomniałam również zmniejszyć temperaturę piecyka do 235 st C. Mimo mojej nieuwagi
bułki wyszły świetne. Pachniały i smakowały
prażoną cebulką, miały mocno spieczoną i chrupiącą skórkę, wyglądały jak pieczone w prawdziwym piecu
chlebowym - to zasługa mojego gapiostwa temperaturowego, cieszę się, że zapomniałam! Ciasto wyrabiało się bez problemu mimo większej ilości zaczynu. Zrobiłam 10
bułek a nie 9. Koniecznie kupcie parę plastrów dobrej
szynki - będzie pysznie!W lipcu
bułki do pieczenia wybrała Renata z bloga Codziennik kuchennyPrzepis pochodzi z bloga Marcina
Grahamka, weka i
kajzerka…
przepis podaję za MarcinemPrzed pieczeniem
bułek trzeba przygotować
czosnek. Podczas pieczenia
traci on sporo na wadze, więc uwzględniając łupinki ząbków należy upiec mniej więcej dwa
razy więcej
czosnku, niż przewiduje przepis. Najpierw trzeba ściąć czubki ząbków, rozłożyć je na blasze na folii aluminiowej,
potem delikatnie skropić
oliwą, na koniec przykryć drugim kawałkiem folii aluminiową i piec w temperaturze 180 °C przez około 40 minut. Po ostygnięciu zdejmujemy łupinki z ząbków i delikatnie je zgniatamy. Tak przygotowany
czosnek można już dodawać do ciasta.Zaczyn:20 g zakwasu pszennego
razowego90 g
mąki pszennej chlebowej55 g letniej
wodyDo odświeżonego 12 godzin wcześniej zakwasu dodaj
wodę. Po dokładnym rozprowadzeniu zakwasu w wodzie dosyp przesianą
mąkę, następnie dokładnie wymieszaj. Odstaw w przykrytym pojemniku na 12 godzin w temperaturze 21 °C.Ciasto (9
bułek):140 g zaczynu315 g
mąki pszennej chlebowej45 g
mąki pszennej razowej240 g
wody o temp 24 – 25 °C25 g
oliwy8 g świeżych
drożdży10 g
soli20 g pieczonego
czosnku7 g słodu pszenicznegoPrzygotowanie
bułek (9 sztuk):W połowie
wody rozpuść
sól. W drugiej połowie rozpuść
drożdże. Do miski przesiej
mąkę chlebową, dodaj
mąkę razową oraz zmielony słód, a następnie dokładnie wymieszaj. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i wymieszaj je do ich dokładnego połączenia się. Wyrabiaj ciasto około 10 minut.Na blacie roboczym uformuj z ciasta kulę. Włóż ją do natłuszczonej uprzednio miski. Odstaw do przefermentowania pod przykryciem na 2 godziny w temperaturze ok. 25 °C. W połowie tego czasu, czyli po godzinie, wyjmij ciasto z miski, rozciągnij i złóż, następnie umieść z powrotem w misce, w której dalej będzie wyrastać.Po zakończeniu pierwszego wyrastania wyłóż ciasto na blat roboczy. Podziel ciasto na 9 równych części (po około 90 g). Daj ciastu odpocząć pod przykryciem około 10 minut. Z każdej części uformuj okrągłą
bułkę, którą umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lub oprószonej
mąką, zachowując stosowne odstępy, gdyż
bułki będą jeszcze wyrastały. Ponadto urosną w trakcie pieczenia.Odstaw
bułki do końcowego wyrastania w temperaturze ok. 25 °C (np. w zamkniętym piekarniku z włączonym światełkiem) na około 1 – 1,5 godziny (do podwojenia się objętości
bułek).Nagrzej piekarnik do 250 °C. Przed włączeniem piekarnika wstaw do niego pojemnik żaroodporny z
wodą. Po nagrzaniu się piekarnika wyjmij pojemnik z
wodą, zmniejsz temperaturę do 235 °C i wstaw blachę z
bułkami. Piecz w tej temperaturze 15 – 20 minut.Upieczone
bułki wyjmij z piekarnika i całkowicie ostudź na kratce.
Bułki piekli:Aciri – BajkoradaAgnieszka – Polska zupaAmber – Kuchennymi drzwiamiAlucha – Nieład malutkiBeata – Stare garyDanusia – Co mi w duszy graEla – W poszukiwaniu slowlifeGucio – Kuchnia GuciaJola – Smak mojego domuJswm – Nie tylko na słodkoKamila – Ogrody BabilonuŁucja – Fabryka kulinarnych inspiracji
Magda – Konwalie w kuchniMarcin –
Grahamka, weka i
kajzerkaMarzena – Zacisze kuchenneRenata – Codziennik kuchennyTosia – Smakowity
chleb