ßßß Cookit - przepis na Bułki na zakwasie z pieczonym czosnkiem

Bułki na zakwasie z pieczonym czosnkiem

nazwa

Wykonanie

Chleby na zakwasie piekę do dawna, ale bułek jak dotąd nie piekłam.
Na blogu Grahamka, weka i kajzerka, znalazłam przepis na te bułki. Przez pierwsze kilka pieczeń miałam kłopot z uformowaniem kształtnych bułeczek, ciasto było troszkę za luźne. Po niewielkiej korekcie przepisu (więcej mąki, mniej wody) piekę już całkiem kształtne bułeczki.
Bułeczki są bardzo lekko chrupiące, z dziurkowanym, wilgotnym miękiszem, a dodatek pieczonego czosnku daje niesamowicie pyszny efekt.
Ania, autorka bloga Kuchennymi drzwiami, organizująca comiesięczne wspólne pieczenie w ramach Piekarni Amber poprosiła, abym zaproponowała lipcowy przepis. Bez wahania wskazałam przepis na te pyszne bułki na zakwasie.
Składniki zaczynu:
20 g zakwasu pszennego razowego
90 g mąki pszennej chlebowej
50 g letniej wody
Składniki ciasta (na 9 bułek po ok. 90 g każda)
160 g zaczynu
350 g mąki pszennej razowej
160 g wody o temp. 24-25 stopni
25 g oliwy
10 g świeżych drożdży
12 g soli
20 g upieczonych ząbków czosnku
7 g słodu pszenicznego
Przygotowanie zaczynu:
Do odświeżonego 12 godzin wcześniej zakwasu dodać wodę i mąkę.
Składniki zaczynu dokładnie wymieszać i pozostawić w przykrytym pojemniku na 12 godzin w temp. 21 stopni.
Przygotowanie bułek:
Ząbki czosnku obrać z łupinek, skropić oliwą, piec do miękkości w temp. 180 stopni. Upieczony czosnek zmiksować na gładką masę i dodać do ciasta na bułki, przygotowanego wg poniższego sposobu.
W połowie wody rozpuścić sól, w drugiej połowie rozpuścić drożdże.
Do miski przesiać mąkę chlebową, dodać mąkę razową, słód i wymieszać.
Następnie dodać do miski pozostałe składniki ciasta i wyrabiać ok. 10 minut.
Z ciasta uformować kulę i ułożyć w misce posmarowanej oliwą, miskę przykryć ściereczką.
Ciasto powinno fermentować 2 godziny w temp. ok. 25 stopni. Po połowie tego czasu (tj. po 1 godzinie), wyjąć ciasto z miski, rozciągnąć, złożyć na pół i ponownie umieścić w misce na jeszcze jedną godzinę i przykryć ściereczką.
Po zakończeniu pierwszego wyrastania wyłożyć ciasto na blat. Podzielić ciasto na 9 części (po ok. 90 g).
Ciasto powinno odpocząć jeszcze 10 minut pod przykryciem.
Z każdej części ciasta uformować okrągłą bułkę i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, ponieważ bułki będą jeszcze wyrastać.
Odstawić bułki do końcowego wyrastania w temp. 25 stopni (np. w zamkniętym piekarniku z włączonym światełkiem) na ok. 1-1,5 godz. (do podwojenia objętości bułek).
Nagrzać piekarnik do temp. 250 stopni. Przed włączeniem piekarnika wstawić na jego dno metalowa blaszkę z wodą. Po nagrzaniu piekarnika wyjąć blaszkę z wodą i zmniejszyć temp. do 235 stopni i wstawić blachę z bułkami.
Bułki piecze się 15-20 minut (piekłam 15 min.).
Upieczone bułki wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2015/07/buki-na-zakwasie-z-pieczonym-czosnkiem.html