Wykonanie
Chleby na zakwasie piekę do dawna, ale
bułek jak dotąd nie piekłam.Na blogu
Grahamka, weka i
kajzerka, znalazłam przepis na te
bułki. Przez pierwsze kilka pieczeń miałam kłopot z uformowaniem kształtnych bułeczek, ciasto było troszkę za luźne. Po niewielkiej korekcie przepisu (więcej
mąki, mniej
wody) piekę już całkiem kształtne bułeczki.Bułeczki są bardzo lekko chrupiące, z dziurkowanym, wilgotnym miękiszem, a dodatek pieczonego
czosnku daje niesamowicie pyszny efekt.Ania, autorka bloga Kuchennymi drzwiami, organizująca comiesięczne wspólne pieczenie w ramach Piekarni Amber poprosiła, abym zaproponowała lipcowy przepis. Bez wahania wskazałam przepis na te pyszne
bułki na zakwasie.
Składniki zaczynu:20 g zakwasu pszennego
razowego90 g
mąki pszennej chlebowej50 g letniej
wodySkładniki ciasta (na 9
bułek po ok. 90 g każda)160 g zaczynu350 g
mąki pszennej razowej160 g
wody o temp. 24-25 stopni25 g
oliwy10 g świeżych
drożdży12 g
soli20 g upieczonych ząbków
czosnku7 g słodu pszenicznegoPrzygotowanie zaczynu:Do odświeżonego 12 godzin wcześniej zakwasu dodać
wodę i
mąkę.Składniki zaczynu dokładnie wymieszać i pozostawić w przykrytym pojemniku na 12 godzin w temp. 21 stopni.Przygotowanie
bułek:Ząbki
czosnku obrać z łupinek, skropić
oliwą, piec do miękkości w temp. 180 stopni. Upieczony
czosnek zmiksować na gładką masę i dodać do ciasta na
bułki, przygotowanego wg poniższego sposobu.W połowie
wody rozpuścić
sól, w drugiej połowie rozpuścić
drożdże.Do miski przesiać
mąkę chlebową, dodać
mąkę razową, słód i wymieszać.Następnie dodać do miski pozostałe składniki ciasta i wyrabiać ok. 10 minut.Z ciasta uformować kulę i ułożyć w misce posmarowanej
oliwą, miskę przykryć ściereczką.Ciasto powinno fermentować 2 godziny w temp. ok. 25 stopni. Po połowie tego czasu (tj. po 1 godzinie), wyjąć ciasto z miski, rozciągnąć, złożyć na pół i ponownie umieścić w misce na jeszcze jedną godzinę i przykryć ściereczką.Po zakończeniu pierwszego wyrastania wyłożyć ciasto na blat. Podzielić ciasto na 9 części (po ok. 90 g).Ciasto powinno odpocząć jeszcze 10 minut pod przykryciem.Z każdej części ciasta uformować okrągłą
bułkę i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, ponieważ
bułki będą jeszcze wyrastać.Odstawić
bułki do końcowego wyrastania w temp. 25 stopni (np. w zamkniętym piekarniku z włączonym światełkiem) na ok. 1-1,5 godz. (do podwojenia objętości
bułek).Nagrzać piekarnik do temp. 250 stopni. Przed włączeniem piekarnika wstawić na jego dno metalowa blaszkę z
wodą. Po nagrzaniu piekarnika wyjąć blaszkę z
wodą i zmniejszyć temp. do 235 stopni i wstawić blachę z
bułkami.
Bułki piecze się 15-20 minut (piekłam 15 min.).Upieczone
bułki wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.Smacznego