ßßß

Składniki zaczynu:20 g zakwasu pszennego razowego90 g mąki pszennej chlebowej50 g letniej wodySkładniki ciasta (na 9 bułek po ok. 90 g każda)160 g zaczynu350 g mąki pszennej razowej160 g wody o temp. 24-25 stopni25 g oliwy10 g świeżych drożdży12 g soli20 g upieczonych ząbków czosnku7 g słodu pszenicznegoPrzygotowanie zaczynu:Do odświeżonego 12 godzin wcześniej zakwasu dodać wodę i mąkę.Składniki zaczynu dokładnie wymieszać i pozostawić w przykrytym pojemniku na 12 godzin w temp. 21 stopni.Przygotowanie bułek:Ząbki czosnku obrać z łupinek, skropić oliwą, piec do miękkości w temp. 180 stopni. Upieczony czosnek zmiksować na gładką masę i dodać do ciasta na bułki, przygotowanego wg poniższego sposobu.W połowie wody rozpuścić sól, w drugiej połowie rozpuścić drożdże.Do miski przesiać mąkę chlebową, dodać mąkę razową, słód i wymieszać.Następnie dodać do miski pozostałe składniki ciasta i wyrabiać ok. 10 minut.Z ciasta uformować kulę i ułożyć w misce posmarowanej oliwą, miskę przykryć ściereczką.Ciasto powinno fermentować 2 godziny w temp. ok. 25 stopni. Po połowie tego czasu (tj. po 1 godzinie), wyjąć ciasto z miski, rozciągnąć, złożyć na pół i ponownie umieścić w misce na jeszcze jedną godzinę i przykryć ściereczką.Po zakończeniu pierwszego wyrastania wyłożyć ciasto na blat. Podzielić ciasto na 9 części (po ok. 90 g).Ciasto powinno odpocząć jeszcze 10 minut pod przykryciem.Z każdej części ciasta uformować okrągłą bułkę i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, ponieważ bułki będą jeszcze wyrastać.Odstawić bułki do końcowego wyrastania w temp. 25 stopni (np. w zamkniętym piekarniku z włączonym światełkiem) na ok. 1-1,5 godz. (do podwojenia objętości bułek).Nagrzać piekarnik do temp. 250 stopni. Przed włączeniem piekarnika wstawić na jego dno metalowa blaszkę z wodą. Po nagrzaniu piekarnika wyjąć blaszkę z wodą i zmniejszyć temp. do 235 stopni i wstawić blachę z bułkami.Bułki piecze się 15-20 minut (piekłam 15 min.).Upieczone bułki wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.Smacznego