ßßß
Kolejna odsłona naszej wirtualnej piekarni. Gdybym wiedziała, że te bułki będą dla mnie najdroższe na świecie, to podarowałabym sobie ich pieczenie;-) A mianowicie będą mnie kosztować tyle, co nowy piekarnik...Na samo wspomnienie nerwy mnie biorą. Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że to nie ich wina, i że to było nieuniknione, ale winnych trzeba znaleźć, a co;-) Na szczęście wyszły bardzo smaczne, choć nie byłam pewna, czy w ogóle mi wyjdą, bo po 10 minutach od wsadzenia do pieca wszystko siadło. Potrzymałam je w zamkniętym piekarniku i jakoś doszły ;-) Zrekompensowano mi takie poświęcenie pochwałami za smak, choć pewna nie jestem, czy jeszcze je powtórzę;-)Przepis pochodzi z bloga Marcina Grahamka, weka i kajzerka, a zaproponowała nam go, w porozumieniu z Amber, Renata z bloga Codziennik kuchenny .
przepis podaję za MarcinemZaczyn:20 g zakwasu pszennego razowego90 g mąki pszennej chlebowej55 g letniej wodyDo odświeżonego 12 godzin wcześniej zakwasu dodaj wodę. Po dokładnym rozprowadzeniu zakwasu w wodzie dosyp przesianą makę, następnie dokładnie wymieszaj. Odstaw w przykrytym pojemniku na 12 godzin w temperaturze 21 °C.Ciasto (9 bułek, u mnie wyszło 10):140 g zaczynu315 g mąki pszennej chlebowej45 g mąki pszennej razowej240 g wody o temp 24 – 25 °C25 g oliwy8 g świeżych drożdży10 g soli20 g pieczonego czosnku (pominęłam go)7 g słodu pszenicznego ( użyłam miodu)Przygotowanie:W połowie wody rozpuść sól. W drugiej połowie rozpuść drożdże. Do miski przesiej makę chlebową, dodaj mąkę razową oraz zmielony słód, a następnie dokładnie wymieszaj. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i wymieszaj je do ich dokładnego połączenia się. Wyrabiaj ciasto około 10 minut.Na blacie roboczym uformuj z ciasta kulę. Włóż ją do natłuszczonej uprzednio miski. Odstaw do przefermentowania pod przykryciem na 2 godziny w temperaturze ok. 25 °C. W połowie tego czasu, czyli po godzinie, wyjmij ciasto z miski, rozciągnij i złóż, następnie umieść z powrotem w misce, w której dalej będzie wyrastać.Po zakończeniu pierwszego wyrastania wyłóż ciasto na blat roboczy. Podziel ciasto na 9 równych części (po około 90 g). Daj ciastu odpocząć pod przykryciem około 10 minut. Z każdej części uformuj okrągłą bułkę, którą umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lub oprószonej mąką, zachowując stosowne odstępy, gdyż bułki będą jeszcze wyrastały. Ponadto urosną w trakcie pieczenia.Odstaw bułki do końcowego wyrastania w temperaturze ok. 25 °C (np. w zamkniętym piekarniku z włączonym światełkiem) na około 1 – 1,5 godziny (do podwojenia się objętości bułek).Nagrzej piekarnik do 250 °C. Przed włączeniem piekarnika wstaw do niego pojemnik żaroodporny z wodą. Po nagrzaniu się piekarnika wyjmij pojemnik z wodą, zmniejsz temperaturę do 235 °C i wstaw blachę z bułkami. Piecz w tej temperaturze 15 – 20 minut.Upieczone bułki wyjmij z piekarnika i całkowicie ostudź na kratce.Uwaga: Musiałam podsypać więcej mąki, bo cały czas było ciasto zbyt rzadkie.Nie dodałam do ich zrobienia pieczonego czosnku, żeby były bardziej uniwersalne pod względem dodatków.
Zapraszam tradycyjnie na wypiek do pozostałych uczestników akcji:Aciri – BajkoradaAgnieszka – Polska zupaAmber – Kuchennymi drzwiamiAlucha – Nieład malutkiBeata – Stare garyDanusia – Co mi w duszy graEla – W poszukiwaniu slowlifeGucio – Kuchnia GuciaJola – Smak mojego domuJswm – Nie tylko na słodkoKamila – Ogrody BabilonuŁucja – Fabryka kulinarnych inspiracjiMagda – Konwalie w kuchniMarcin – Grahamka, weka i kajzerkaMarzena – Zacisze kuchenneRenata – Codziennik kuchennyTosia – Smakowity chleb