Wykonanie
Ostatnio na rynku natknęłam się na małe
bakłażany. Takie ok 7 - 10 cm długości. Nie miałam najmniejszego pomysłu jak je wykorzystać, ale jak zwykle w takich sytuacjach nie mogłam się opanować i kupiłam 9 sztuk. Trochę poszperałam w internecie i znalazłam na YouTube filmik z bardzo prostym przepisem na takie małe coś.
Bakłażany wyszły bardzo miękkie, są świetną przystawką, jedliśmy zimne z dodatkiem
czosnkowego jogurtu. Polecam!
składniki9 malutkich
bakłażanów1 puszka krojonych
pomidorówsól,
pieprzoreganooliwa z oliwekser Pecorino Romano, świeżo starty, do posypanaprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 180 st. C. Przekroić
bakłażany wzdłuż na pół ,zostawiając ogonki. Za pomocą małego ostry noża naciąć miąższ
bakłażanów w skośną kratkę , nie przecinając skóry.Umieścić połówki
bakłażanów na blasze , przecięciem do góry. Polać
bakłażany oliwą - lekko rozchylając nacięcia aby
oliwa wpłynęła do wnętrza. Posolić i popieprzyć.
Pomidory z
sokiem przelać do miski, na każdej połówce
bakłażana położyć trochę odcedzonych
pomidorów (bez soku). Posypać
startym serem. Do naczynia wlać nieco
wody , do połowy wysokości
bakłażanów, polać
oliwą, wlać sok z
pomidorów, naczynie przykryć folią aluminiową. Piec ok 1 godziny, miąższ po tym czasie powinien być miękki, aromatyczny a
ser ładnie rumiany. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Podawać jako przystawkę, np z
sosem jogurtowym