ßßß Cookit - przepis na PIRAMIDKI Z BAKŁAŻANA I HALLOUMI

PIRAMIDKI Z BAKŁAŻANA I HALLOUMI

nazwa

Wykonanie

Przez kilka dni delektowaliśmy się wspaniałym serem Halloumi… wyprodukowanym w Polsce, przez rodowitego Cypryjczyka :)
Jednym z dań przygotowanych z serem Halloumi, była prezentowana dzisiaj szybka i smakowita przekąska.
Uwaga:)
Producenta sera Halloumi znalazłam dzięki Karel, która go zarekomendowała komentując przepis na ser Halloumi zapiekany w cukinii.
Pan Cypryjczyk zapewnia, że jego ser Halloumi (Hellim – nazwa cypryjska) jest wytwarzany z krowiego mleka tylko na naturalnych enzymach, po zamrożeniu nie traci walorów smakowych przez okres około 1 roku i doskonale się przechowuje w takim stanie oraz, że robi go tak jak jego mama na Cyprze, tj. posypanego miętą, bo dzięki temu ser nabiera głębokiego i bardzo orzeźwiającego smaku.
Ser można nabyć za pośrednictwem Allegro od sprzedawcy Arletta Yusuf.
Dodam tylko, że zamawiając 1 kg sera, dostałam 3 kawałki, każdy wielkości kostki margaryny.
Sprzedawca wysyła sery raz w tygodniu i na bieżąco informuje o przyjęciu zamówienia, planowanym terminie wysyłki, a także monitoruje czy przesyłka dotarła do zamawiającego :)
Składniki : (2 porcje)
4 plastry bakłażana, każdy grubości około 1 cm
4 plastry sera Halloumi
4 plasterki pomidora
2 łyżeczki posiekanych świeżych ziół
2-3 łyżki oliwy
sól, pieprz
1 łyżeczką ulubionych suszonych ziół
ocet balsamiczny i oliwa – do podania
Wykonanie :
Plastry bakłażana posmarować oliwą i oprószyć solą, pieprzem i suszonymi ziołami z obu stron. Upiec w piekarniku (20-30 minut, temperatura 180-190 stopni) lub usmażyć na patelni.
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy i położyć plastry sera Halloumi. Smażyć na średnim/małym ogniu około 2-4 minuty. Obrócić, każdy kawałek sera przykryć plasterkiem pomidora, przykryć patelnię przykrywką i dopiekać kolejne 2-4 minuty. Po tym czasie ser powinien lekko się „rozpłynąć” i podrumienić, a pomidory powinny się ogrzać.
Na talerzach „ustawiać” piramidki: bakłażan/ser/pomidor/bakłażan/ser/pomidor. Każdą piramidkę posypać świeżymi ziołami i skropić oliwą oraz octem.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/10/18/piramidki-z-baklazana-i-halloumi