Wykonanie
Przez kilka dni delektowaliśmy się wspaniałym
serem Halloumi… wyprodukowanym w Polsce, przez rodowitego Cypryjczyka :)Jednym z dań przygotowanych z
serem Halloumi, była prezentowana dzisiaj szybka i smakowita przekąska.Uwaga:)Producenta
sera Halloumi znalazłam dzięki Karel, która go zarekomendowała komentując przepis na
ser Halloumi zapiekany w
cukinii.Pan Cypryjczyk zapewnia, że jego
ser Halloumi (Hellim – nazwa cypryjska) jest wytwarzany z
krowiego mleka tylko na naturalnych enzymach, po zamrożeniu nie
traci walorów
smakowych przez okres około 1 roku i doskonale się przechowuje w takim stanie oraz, że robi go tak jak jego mama na Cyprze, tj. posypanego
miętą, bo dzięki temu
ser nabiera głębokiego i bardzo orzeźwiającego smaku.
Ser można nabyć za pośrednictwem Allegro od sprzedawcy Arletta Yusuf.Dodam tylko, że zamawiając 1 kg
sera, dostałam 3 kawałki, każdy wielkości kostki
margaryny.Sprzedawca wysyła
sery raz w tygodniu i na bieżąco informuje o przyjęciu zamówienia, planowanym terminie wysyłki, a także monitoruje czy przesyłka dotarła do zamawiającego :)Składniki : (2 porcje)4 plastry
bakłażana, każdy grubości około 1 cm4 plastry
sera Halloumi4 plasterki
pomidora2 łyżeczki posiekanych świeżych
ziół2-3 łyżki
oliwysól,
pieprz1 łyżeczką ulubionych suszonych
ziółocet balsamiczny i
oliwa – do podaniaWykonanie :Plastry
bakłażana posmarować
oliwą i oprószyć
solą,
pieprzem i suszonymi
ziołami z obu stron. Upiec w piekarniku (20-30 minut, temperatura 180-190 stopni) lub usmażyć na patelni.Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki
oliwy i położyć plastry
sera Halloumi. Smażyć na średnim/małym ogniu około 2-4 minuty. Obrócić, każdy kawałek
sera przykryć plasterkiem
pomidora, przykryć patelnię przykrywką i dopiekać kolejne 2-4 minuty. Po tym czasie
ser powinien lekko się „rozpłynąć” i podrumienić, a
pomidory powinny się ogrzać.Na talerzach „ustawiać” piramidki: bakłażan/ser/pomidor/bakłażan/ser/pomidor. Każdą piramidkę posypać świeżymi
ziołami i skropić
oliwą oraz
octem.Smacznego :)