Wykonanie
Czas
jarmużu nastał. Pięknie wygląda, nie oparłam się i przytargałam z rynku sporą wiązkę. Przyniosłam też z rynku
brokuły. Pomysłu, co z tym wszystkim zrobić za bardzo nie miałam, i tak powstała zupa. Smaczna, o charakterystycznym
jarmużowym smaku. Polecam.
składniki:Duży
brokuł podzielony na różyczkiok 90 g
jarmużu1,5 l
bulionu3 małe
cebule lub 1 duża2-3 ząbki
czosnkusól,
pieprzjogurt lub
śmietana do podaniaprzygotowaniePrzygotować
jarmuż. Z
jarmużu, usunąć grube, łykowate nerwy. Liście umyć , pokroić na paski.
Cebulę i
czosnek pokroić w kostkę.
Cebulę lekko podsmażyć na
maśle lub
oliwie ( w garnku z grubym dnem), dodać
czosnek, zalać
bulionem. Dodać
brokuły i
jarmuż. Gotować na małym ogniu ok 30 min. Przestudzić i przetrzeć blenderem na gładki krem. Doprawić
solą i
pieprzem. Podawać z grzankami i kleksem
jogurtu lub
śmietany. Smacznego!