ßßß Cookit - przepis na Tarta pomidorowa „do góry nogami”

Tarta pomidorowa „do góry nogami”

nazwa

Wykonanie

To bardzo pyszna i niekłopotliwa do zrobienia wytrawna tarta. Teraz, kiedy jest taki wybór smacznych pomidorów , warto ją robić z różnymi gatunkami pomidorów. I jest piękna - letnia i słoneczna!
Przepis z książki " Home-Grown Harvest" - Ryland Petars & Small
składniki (4 porcje)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki kaparów
10 – 15 igiełek rozmarynu
3 dojrzałe pomidory
Opakowanie gotowego ciasta francuskiego ( wycięte koło o średnicy większej niż nasza patelnia)
Czarny pieprz świeżo zmielony
Oliwa do smażenia + do polania
Patelnia, którą możemy wstawić do piekarnika ( 20 – 23 cm średnicy)
przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 220 st . C. Pomidory pokroić w grube plastry. Na patelnię wlać oliwę, wsypać kapary i rozmaryn, postawić na dużym ogniu i podsmażać do czasu aż kapary zaczną skwierczeć.Dodać plastry pomidorów – ułożyć je na patelni jeden obok drugiego w jednej warstwie, lekko dociskając. Smażyć ok. 4 minut, aby pomidory zmiękły i lekko się podsmażyły. na warstwie pomidorów ułożyć ciasto francuskie, brzegi ciasta wcisnąć pomiędzy patelnię a pomidory, ale nie dociskać ciasta od góry do pomidorów. Wstawić patelnię do nagrzanego piekarnika i piec ciasto przez ok 20 minut, aż ciasto urośnie i się zezłoci. Usunąć patelnię z piekarnika, odstawić na bok na parę minut. Następnie patelnię z tartą przykryć talerzem o nieco większej średnicy i energicznym ruchem odwrócić aby tarta znalazła się na talerzu. Posypać czarnym pieprzem, polać oliwą, przekroić na 4 porcje i podawać. Smacznego!
Uwagi: Miałam nieco kłopotu z odwróceniem tarty - pomidory trochę się poprzesuwały, trzeba je było umieścić na właściwym miejscu. Ale nie wpłynęło to w żaden sposób na smak i urodę :)
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2014/08/tarta-pomidorowa-do-gory-nogami.html