Wykonanie
Bardzo smaczna pasta bobowa. Można ją zajadać samą , można z kawałkiem
chleba, można jako dodatek do
wędliny. Ponieważ rozgniatamy
bób widelcem lub praską do
ziemniaków, pasta nie jest zupełnie gładka, ma przyjemną lekko grudkowatą konsystencję. Inspiracją był przepis z tej strony.
składnikiok 250 g ugotowanego, obranego
bobu1 duży ząbek
czosnkuoliwa z oliwek1 łyzka tartego
parmezanugarść listków
miętysól,
pieprzsok z cytryny do doprawienia, trochę startej
skórki cytrynowejprzygotowanieNa patelni rozgrzać trochę
oliwy, wrzucić
bób, dodać starty
czosnek, podgrzewać mieszając. Zdjąć z ognia, rozgnieść ciepły
bób praską do
ziemniaków, lub widelcem, niezbyt dokładnie, przyprawić
solą,
pieprzem, dodać
parmezan, wymieszać z posiekanymi listkami
mięty. Dolać więcej
oliwy o ile pasta jest za sucha. Doprawić
sokiem z cytryny i posypać otartą
skórką cytrynową. Smacznego!