Wykonanie
Co to był za mecz (ostatni ćwierćfinał)! Jakie emocje! W końcu wygrała lepsza drużyna-Włosi.Poniżej przepis bruschette, którą podałam podczas kibicowania :)
Składniki (dla 4 osób):350 g świeżego, ugotowanego
bobu,2 ząbki
czosnku,1 łyżka świeżo wyciśniętego
soku z cytryny,3 łyżki
oliwy,10 zielonych
oliwek,ok. 12 listków świeżej
mięty,
sól,
pieprz,8-12 kromek ciabatty o grubości ok. 2 cm.Jak to zrobić?Do rondla nalewamy
wodę i dodajemy łyżeczkę
soli. Doprowadzamy do wrzenia.
Bób gotujemy z
czosnkiem przez 6 minut, aż będzie miękki. Odcedzamy, płuczemy zimną
wodą i czekamy, aż przestygnie.Następnie łuskamy go z łupin i miksujemy wraz z
czosnkiem i
sokiem z cytryny.
Rozdrabniamy i stopniowo dodamy
oliwę, do uzyskania gładkiej pasty nadającej się do smarowania. Następnie dodajemy drobno pokrojone
oliwki i połowę
mięty. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Na rozgrzanej patelni opiekamy ciabattę przez około 3 minuty z każdej strony.Gdy kromki ostygną smarujemy je pastą z
bobu i układamy na talerzu. Posypujemy resztą
mięty i podajemy.
Smacznego!Przepis
GINO D"ACAMPO "Dieta Italiana"