ßßß Cookit - przepis na BRUSCHETTA Z BOBU I ŚWIEŻEJ MIĘTY

BRUSCHETTA Z BOBU I ŚWIEŻEJ MIĘTY

nazwa

Wykonanie

Co to był za mecz (ostatni ćwierćfinał)! Jakie emocje! W końcu wygrała lepsza drużyna-Włosi.
Poniżej przepis bruschette, którą podałam podczas kibicowania :)
Składniki (dla 4 osób):
350 g świeżego, ugotowanego bobu,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
3 łyżki oliwy,
10 zielonych oliwek,
ok. 12 listków świeżej mięty,
sól,
pieprz,
8-12 kromek ciabatty o grubości ok. 2 cm.
Jak to zrobić?
Do rondla nalewamy wodę i dodajemy łyżeczkę soli. Doprowadzamy do wrzenia. Bób gotujemy z czosnkiem przez 6 minut, aż będzie miękki. Odcedzamy, płuczemy zimną wodą i czekamy, aż przestygnie.
Następnie łuskamy go z łupin i miksujemy wraz z czosnkiem i sokiem z cytryny.
Rozdrabniamy i stopniowo dodamy oliwę, do uzyskania gładkiej pasty nadającej się do smarowania. Następnie dodajemy drobno pokrojone oliwki i połowę mięty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na rozgrzanej patelni opiekamy ciabattę przez około 3 minuty z każdej strony.
Gdy kromki ostygną smarujemy je pastą z bobu i układamy na talerzu. Posypujemy resztą mięty i podajemy.
Smacznego!
Przepis GINO D"ACAMPO "Dieta Italiana"
Źródło:http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/2012/06/bruschetta-z-bobu-i-swiezej-miety.html