ßßß Cookit - przepis na Metka cebulowa

Metka cebulowa

nazwa

Wykonanie

Świetny, bardzo prosty przepis znaleziony na stronie Wyroby Domowe . Bardzo lubię wszelkiego rodzaju metki, ale jak zwykle, te ze sklepów, nie zawsze są smaczne. Taką domową metkę możemy przechowywać w lodówce ok tygodnia (wg autora). Nie sprawdziłam, gdyż naszej już trzeciego dnia nie było. Robiłam z ok 60 dkg boczku, i była to porcja w sam raz. I po co kupować metkę ?
Składniki:
1 kg boczku, raczej chudego
sól 20g/kg
pieprz 1,5g/kg
majeranek wg smaku
cebula prażona 10g/kg
Osłonki białkowe średnicy 55 mm - 2 x po ok 25 cm ( w tym zapas na zawiązanie końców)
przygotowanie
Z boczku odkroić skórę, pokroić w kostkę posypać solą, wymieszać, wstawić do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie zemleć na sitku 3mm, dodać przyprawy oraz cebulę, dobrze wymieszać. Napełnić osłonki białkowe lub grube jelita. Osłonki lub jelita wcześniej przygotować zgodnie z zaleceniami producenta.
I to wszystko. Smacznego!
Uwagi: Poza podaną ilością soli, która moim zdaniem jest w sam raz, pozostałe przyprawy możemy dodawać wg własnego uznania. Ja dodałam więcej cebuli i sporo majeranku. Jeżeli nie macie osłonek, taką mieszankę można spokojnie włożyć do słoika - też będzie smaczna!
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2014/05/metka-cebulowa.html