Wykonanie
Świetny, bardzo prosty przepis znaleziony na stronie Wyroby Domowe . Bardzo lubię wszelkiego rodzaju
metki, ale jak zwykle, te ze sklepów, nie zawsze są smaczne. Taką domową
metkę możemy przechowywać w lodówce ok tygodnia (wg autora). Nie sprawdziłam, gdyż naszej już trzeciego dnia nie było. Robiłam z ok 60 dkg
boczku, i była to porcja w sam raz. I po co kupować
metkę ?
Składniki:1 kg
boczku, raczej chudego
sól 20g/kg
pieprz 1,5g/kg
majeranek wg smaku
cebula prażona 10g/kgOsłonki
białkowe średnicy 55 mm - 2 x po ok 25 cm ( w tym zapas na zawiązanie końców)przygotowanieZ
boczku odkroić skórę, pokroić w kostkę posypać
solą, wymieszać, wstawić do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie zemleć na sitku 3mm, dodać
przyprawy oraz
cebulę, dobrze wymieszać. Napełnić osłonki
białkowe lub grube jelita. Osłonki lub jelita wcześniej przygotować zgodnie z zaleceniami producenta.I to wszystko. Smacznego!Uwagi: Poza podaną ilością
soli, która moim zdaniem jest w sam raz, pozostałe
przyprawy możemy dodawać wg własnego uznania. Ja dodałam więcej
cebuli i sporo
majeranku. Jeżeli nie macie osłonek, taką mieszankę można spokojnie włożyć do słoika - też będzie smaczna!