ßßß Cookit - przepis na Sos, majonez z awokado

Sos, majonez z awokado

nazwa

Wykonanie

Obejrzałam w TV R. Makłowicza , który uroki Teneryfy odkrywał. Robił między innymi majonez z awokado. Przepis prosty, a sos wyglądał na bardzo smaczny. Dojrzałe awokado było w domu więc nie pozostało mi nic innego jak sprawdzić smak. Majonez wyszedł pyszny, świetnie sprawdza się jako dodatek do wędliny, jajek, no i oczywiście morskich stworów. Polecam!
Przepis podany przez Roberta Makłowicza
składniki
1 duża cytryna
2 awokado
1 żółtko
100 ml oliwy
1 cebula czerwona
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (użyłam papryki wędzonej)
morska sól
przygotowanie
Do naczynia wcisnąć sok z cytryny. Awokado naciąć wzdłuż, pozbawić pestki, wybrać łyżeczką miąższ i dodać do soku z cytryny. Posolić, zmiksować na gładką masę. Dodać żółtko i stopniowo wlewać oliwę cały czas mieszając. Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do sosu. Sos doprawić ostrą papryką w proszku i solą. Całość dobrze wymieszać. Smacznego!
Uwagi: Robiłam z połowy porcji, wyszło ok 200 ml majonezu, czyli spora porcja
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2014/04/sos-majonez-z-awokado.html