Wykonanie
Masło z
awokado j est nie tylko łatwe do przygotowania, ale także pyszne i zdrowe. M a gładką, kremową konsystencję, doskonale nadaje się do smarowania mini-kanapeczek, tartinek. Można go podawać jako dip z paluchami drożdżowymi lub
krakersami ....Ja lubię "masełko" z
awokado łagodne w smaku, ale na imprezę dla przyjaciół robię wersję pikantną, z dodatkiem
czerwonej cebuli i
papryczki chili. Przepis polecam weganom i osobom dbającym o dietę. Poniżej podaję obie wersje
masła - łagodną oraz pikantną.Impreza rozpoczęta kieliszkiem
szampana i przystawką z
awokado będzie na pewno udana!***Sk ładniki:Wersja łagodna:2 duże lub 4 małe
awokado2 łyżki
oliwy z oliwek bio1/2
cytryny1
pomidor1/4 łyżeczki
papryki w proszku1/2 łyżeczki
cukru trzcinowegoszczypta
soli morskiejWersja pikantna:składniki jak wyżej1/2
papryczki chili1/2
czerwonej cebuliPrzygotowanie:
Awokado umyj, sparz skórki, przekrój na poł ówki i usu ń pestkę ze środka.
Ostrym nożem zetnij sk órk ę. Moja rada: jeśli
awokado jest bardzo dojrzałe, łatwo oddzielisz sk órk ę jednym ruchem ręki. Następnie
pokr ój
owoce w drobn ą kostkę,
skrop sokiem z cytryny i przełóż do blendera.Dodaj pozostałe składniki pasty: pokrojonego
pomidora,
oliwę z oliwek, s ól morską oraz drobno posiekaną
czerwoną cebulę i
papryczkę chili (opcjonalnie). Zmiksuj na gładką masę.
Masłem smaruj kromeczki albo podawaj jako dip z paluchami drożdżowymi.