ßßß Cookit - przepis na Masło z awokado

Masło z awokado

nazwa

Wykonanie

Masło z awokado j est nie tylko łatwe do przygotowania, ale także pyszne i zdrowe. M a gładką, kremową konsystencję, doskonale nadaje się do smarowania mini-kanapeczek, tartinek. Można go podawać jako dip z paluchami drożdżowymi lub krakersami ....
Ja lubię "masełko" z awokado łagodne w smaku, ale na imprezę dla przyjaciół robię wersję pikantną, z dodatkiem czerwonej cebuli i papryczki chili. Przepis polecam weganom i osobom dbającym o dietę. Poniżej podaję obie wersje masła - łagodną oraz pikantną.
Impreza rozpoczęta kieliszkiem szampana i przystawką z awokado będzie na pewno udana!
***
Sk ładniki:
Wersja łagodna:
2 duże lub 4 małe awokado
2 łyżki oliwy z oliwek bio
1/2 cytryny
1 pomidor
1/4 łyżeczki papryki w proszku
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
szczypta soli morskiej
Wersja pikantna:
składniki jak wyżej
1/2 papryczki chili
1/2 czerwonej cebuli
Przygotowanie:
Awokado umyj, sparz skórki, przekrój na poł ówki i usu ń pestkę ze środka. Ostrym nożem zetnij sk órk ę. Moja rada: jeśli awokado jest bardzo dojrzałe, łatwo oddzielisz sk órk ę jednym ruchem ręki. Następnie pokr ój owoce w drobn ą kostkę, skrop sokiem z cytryny i przełóż do blendera.
Dodaj pozostałe składniki pasty: pokrojonego pomidora, oliwę z oliwek, s ól morską oraz drobno posiekaną czerwoną cebulę i papryczkę chili (opcjonalnie). Zmiksuj na gładką masę. Masłem smaruj kromeczki albo podawaj jako dip z paluchami drożdżowymi.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2015/12/maso-z-awokado.html