Wykonanie
Kolejny klasyczny przepis na faszerowane
jajka. Tym razem
pieczarkami. Można użyć brązowych
pieczarek, które są nieco bardziej, moim zdaniem, aromatyczne niż białe. Ale z każdymi będzie smacznie.
składniki4
jajkaok 8 średniej wielkości
pieczarek - drobno posiekanych1/2
cebuli - drobno pokrojonejgarść
pietruszki3 spore łyżki
majonezusól,
pieprz,
papryka w płatkach do smakuprzygotowanie
Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać, przekroić na pół, wyjąć
żółtka. Posiekaną
cebule przesmażyć na
maśle, dodać
pieczarki, posolić i smażyć na sporym ogniu, tak aby
pieczarki nie puściły za dużo
wody. Przestudzić.
Pietruszkę drobno posiekać. Do miski włożyć
żółtka, dodać
pieczarki majonez,
pietruszkę. Wszystko delikatnie wymieszać widelcem. Doprawić
solą i
pieprzem, ewentualnie dosypać
papryki do smaku. Farszem napełniać połówki
jajek. Smacznego!