ßßß Cookit - przepis na Puree z zielonego grochu

Puree z zielonego grochu

nazwa

Wykonanie

Świetny dodatek do golonki.
składniki
szklanka zielonego łuskanego grochu
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
majeranek
sól
pieprz
przygotowanie
Groch przed gotowaniem należy wypłukać pod bieżącą wodą. . G roch namoczyć przez godzinę ( nie jest to konieczne). Wylać wodę z moczenia grochu. Następnie wrzucić do garnka, dolewając 3 razy więcej wody, zagotować, zebrać pojawiającą się pianę i gotować do miękkości ( 40 min) . Odcedzić, dodać posiekne lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, majeranek, sól i pieprz, dolać trochę oliwy, wymieszać. Przy pomocy blendera zetrzeć na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem jeśli trzeba, dolać oliwy. Smacznego!
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2014/03/puree-z-zielonego-grochu.html