Wykonanie

- Ile zjesz, Wiktor?- No może... Cztery...- Na pewno? Ja zjadłam pół i wymiękłam...- No to może... Trzy...Zjadł jedną i był spuchnięty, choć jemu, od
serca, dołożyłam warzyw i pokrojonego w paski fileta.Przepis na hummus inspirowany jest nowym numerem Slowly Veggie, magazynem, który zaczyna mnie fascynować bardziej od Kukbuka. Piękne zdjęcia potraw, każda na moją kieszeń, odkrywcze produkty, na przykład kamień
winny, zdrowsza wersja
proszku do pieczenia,
cukier z kwiatów
kokosa... Może trochę brakuje mi humoru Agaty
Wojdy i retro artykułów Ani,
Truskawki, ale ogólnie pismo w dechę. Na pewno wykorzystam wiele przepisów i chętnie się z
Wami podzielę

Składniki na 6 placków*Marchwiowy hummus:1 puszka
ciecierzycy (400 g)4
młode marchewki (około 250 g)1 łyżka tahiny (pasty sezamowej)2 łyżki prażonych pestek
słonecznikapół łyżeczki roztartego kuminupół łyżeczki
currypół łyżeczki
cynamonu2 łyżki
soku z cytryny2 łyżki
oliwyszczypta pasty
chiliszczypta
pieprzu cayenneszczypta
soliMarchewkę obrać i pokroić w plasterki. Zalać
woda, do wysokości warzyw i gotować, pod przykryciem, 20 minut. Odcedzić.
Ciecierzycę opłukać, odcedzić. Przełożyć
ciecierzycę,
marchewkę,
słonecznik do malaksera, wlać
oliwę i pulsacyjnie miksować, aż uzyskamy zupełnie gładką strukturę. Dodać
przyprawy i jeszcze chwilę miksować.Pieczone warzywa:ćwiartka młodego
selera, w grube słupki3
młode buraczki, w grube słupki2
marchewki, w podłużne ćwiartkikilka różyczek
kalafiora1 mały
batat, w grube słupki4
szalotki ze skorupkami, połówki4 ząbki
czosnku, w skorupkachświeże
zioło currygałązki
rozmarynu4 świeże
listki laurowe1 łyżeczka roztartych ziaren
anyżu1 łyżeczka roztartego kuminukilka łyżek
oliwy, do polania(dorośli pół łyżeczki
soli morskiej)

Warzywa wymieszać z
ziołami,
przyprawami i przełożyć na blachę z piekarnika wyłożoną papierem. Piec godzinę w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku, na środkowym poziomie (jeśli warzywa zaczynają się zbyt szybko rumienić, przykryć folią)

1
filet z piersi kurczakapół łyżeczki
currypół łyżeczki
pieprzu cayenneszczypta skórki otartej z
cytryny1 łyżka
oliwy1 łyżka
sosu sojowego Tamari
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. pokroić w poprzek włókien, w skośne paski. Wymieszać z
przyprawami i
oliwą. Odstawić na kilkanaście minut. Smażyć na suchej patelni lub upiec w piekarniku.*kukurydziane placki Mai Otto, skłądniki na 8 sztuk170 g
mąki kukurydzianej170 g
mąki pszennej50 g
masła200 ml wrzącej
wody(dorośli pół łyżeczki
soli)
Mąki wsypać do miski, dodać
masło i wrzątek. Poczekać, aż
masło się rozpuści, a
woda trochę ostygnie. Zagnieść ciasto i formować kulki.Cienko rozwałkować (w razie potrzeby podsypać
mąką kukurydzianą) i prażyć na suchej patelni do zrumienienia, z obydwu stron. Na placku rozsmarować hummus, ułożyć warzywa,
mięso, łyżkę
jogurtu i polać
oliwą. Złożyć na pół i nie przejmować się niczym. Jeść, ale najpierw powąchać




