Wykonanie
Zapewniam, że składniki na te biszkopciki zawsze są w domu. Oryginalny przepis pochodzi stąd.Podaję osobno
żółtka i
białka, ponieważ całe
jajka ubijam znacznie dłużej, a biszkopciki są szybką alternatywą szkolnych kanapek. Na zimno, przełożone ulubioną, ciemną
konfiturą z mirabelek znalazły na stałe swoje miejsce w
śniadaniowym, szkolnym pudełku. Mięciutkie, delikatne i do tego bez tłuszczu. Spróbujcie, tym bardziej, że przygotowuje się je w kilka minut.Składniki na 18 biszkopcików:4
białka4
żółtkapłaska łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
cukru pu dru (100 g drobnego
cukru)2 czubate łyżki
mąki tortowej ( 130 g)1 łyżka
cukru wanilinowegoszczypta
soliBiałka ubić, na sztywną masę, z
cukrem i szczyptą
soli. Dodać
żółtka i delikatnie wymieszać na najniższych obrotach kuchennego robota.
Mąkę przesiać do osobnej miski razem z proszkiem. Stopniowo dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając silikonową szpatułką. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Nakładać łyżką stołową placuszki na wyłożoną papierem blachę (u mnie 9 sztuk na jednej). Piec piętnaście minut. Podać przełożone
konfiturą z mirabelek lub inną ulubioną.