ßßß
Rozkład dnia miał być inny… Pamięć potrafi być ulotna, a moja właśnie taka jestDzisiaj na stole miała gościć pizza z rukolą, jednak zapomniałam o popołudniowych planach puszczania lampionówMoje głodomory musiały się zadowolić wczorajszym odgrzewanym rosołemJakoś specjalnie ich ten fakt nie zmartwiłJednak, aby zaspokoić swoje sumienie i podniebienie domowników, wyczarowałam szybkie kruche ciasto z owocami. Jest pyszne i mało skomplikowane. Dobór owoców pozostawiam Waszym gustom i upodobaniom. Moje ciasto uzupełniłam o jagody i truskawki (mrożone ze względu na porę roku).Składniki:3 szklanki mąki4 żółtka1 margarynacukier wanilinowy4 łyżki cukru do ciasta2 łyżeczki proszku do pieczeniaDo białek:4 białka oddzielone uprzednio od żółtek do ciastaszczypta soli1 szklanka cukruPrzygotowanie:Margarynę ucieramy razem z cukrem (4 łyżki i pół opakowania cukru wanilinowego) i żółtkami. Dodajemy wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Całość wyrabiamy na jednolitą masę, aż powstanie zbita kula. Ciasto dzielimy tak, aby 2/3 wyłożyć na wysmarowaną i posypaną bułką tartą formę do pieczenia (tortową). Pozostałą 1/3 ciasta wkładamy na pół godziny do zamrażarki. Ciasto w formie nakłuwamy widelcem, aby „oddychało” podczas pieczenia i wysypujemy na nie równomiernie około 0,5 kg owoców. Owoce posypujemy pozostałym cukrem wanilinowym. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i ucieramy na owoce w blaszce. Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 170 st. C piekarnika i pieczemy przez 30 minut.W tym czasie ubijamy białka ze szczyptą soli i stopniowo dosypujemy cukier. Po upływie pół godziny wykładamy na ciasto ubite białko z cukrem i ponownie pieczemy w podanej temperaturze jeszcze przez 40 minut.Dobrnęłam do końca przepisuCiasto może wydawać się skomplikowane, jednak są to tylko pozory i najważniejsze, ze jego smak rekompensuje zdecydowanie czas przyrządzania i oczekiwania na nieNie wspominając o zapachu wanilii i letnich owoców w środku zimy…Smacznego





Brak powiązanych wpisów.