Wykonanie
Rozkład dnia miał być inny… Pamięć potrafi być ulotna, a moja właśnie taka jestDzisiaj na
stole miała gościć pizza z
rukolą, jednak zapomniałam o popołudniowych planach puszczania lampionówMoje głodomory musiały się zadowolić wczorajszym odgrzewanym rosołemJakoś specjalnie ich ten fakt nie zmartwiłJednak, aby zaspokoić swoje sumienie i podniebienie domowników, wyczarowałam szybkie kruche ciasto z
owocami. Jest pyszne i mało skomplikowane. Dobór
owoców pozostawiam Waszym gustom i upodobaniom. Moje ciasto uzupełniłam o
jagody i
truskawki (mrożone ze względu na
porę roku).Składniki:3 szklanki
mąki4
żółtka1
margarynacukier wanilinowy4 łyżki
cukru do ciasta2 łyżeczki
proszku do pieczeniaDo
białek:4
białka oddzielone uprzednio od
żółtek do ciastaszczypta
soli1 szklanka
cukruPrzygotowanie:
Margarynę ucieramy razem z
cukrem (4 łyżki i pół opakowania
cukru wanilinowego) i
żółtkami. Dodajemy wymieszaną z
proszkiem do pieczenia mąkę. Całość wyrabiamy na jednolitą masę, aż powstanie zbita kula. Ciasto dzielimy tak, aby 2/3 wyłożyć na wysmarowaną i posypaną
bułką tartą formę do pieczenia (
tortową). Pozostałą 1/3 ciasta wkładamy na pół godziny do zamrażarki. Ciasto w formie nakłuwamy widelcem, aby „oddychało” podczas pieczenia i wysypujemy na nie równomiernie około 0,5 kg
owoców.
Owoce posypujemy pozostałym
cukrem wanilinowym. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i ucieramy na
owoce w blaszce. Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 170 st. C piekarnika i pieczemy przez 30 minut.W tym czasie ubijamy
białka ze szczyptą
soli i stopniowo dosypujemy
cukier. Po upływie pół godziny wykładamy na ciasto ubite
białko z
cukrem i ponownie pieczemy w podanej temperaturze jeszcze przez 40 minut.Dobrnęłam do końca przepisuCiasto może wydawać się skomplikowane, jednak są to tylko pozory i najważniejsze, ze jego smak rekompensuje zdecydowanie czas przyrządzania i oczekiwania na nieNie wspominając o zapachu
wanilii i letnich
owoców w środku zimy…Smacznego
Brak powiązanych wpisów.