Wykonanie
Miało być po bolońsku, ale znaleziony w zamrażarce
szpinak zainspirował mnie do kuchennych eksperymentów. Kremowy,
szpinakowy sos bez użycia
śmietany idealnie komponuje się z mocno czosnkowymi klopsikami. Propozycja dla znudzonych oklepanym spaghetti oraz dla miłośników słynnego marynarza ;).►
mięso mielone z
indyka [100 g]►
olej rzepakowy [3 g / pół łyżeczki]►
cebula [25 g /połówka średniej]►
makaron pełnoziarnisty [75 g suchego]►
szpinak mrożony [100 g]►
mąka pełnoziarnista [10 g/ płaska łyżka]►
mleko 1,5 % [50 ml/ 1/4 szklanki]►
sól [łyżeczka]►
czosnek granulowany [pół łyżeczki]►
czarny pieprz [ szczypta]Doprawić
mięso pieprzem, połową
czosnku i połową
soli, zmieszać z drobno pokrojoną
cebulką i uformować małe klopsiki (ok. 6-8 szt.).Przesmażyć na posmarowanej
olejem patelni na brązowy kolor.Po usmażeniu zdjąć klopsiki z patelni i na pozostały tłuszcz wsypać
mąkę i wlać
mleko. Mieszać dokładanie, aby nie powstały grudki do zgęstnienia sosu. Dodać
mrożony szpinak i mieszać do całkowitego odmrożenia.Sos
szpinakowy doprawić pozostałą
solą i
czosnkiem (oczywiście można dodać przypraw w innych proporcjach czy innych rodzajów np.
ziół).Ugotować
makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu i podawać gorące.