ßßß Cookit - przepis na Spaghetti Popeye'a.

Spaghetti Popeye'a.

nazwa

Wykonanie

Miało być po bolońsku, ale znaleziony w zamrażarce szpinak zainspirował mnie do kuchennych eksperymentów. Kremowy, szpinakowy sos bez użycia śmietany idealnie komponuje się z mocno czosnkowymi klopsikami. Propozycja dla znudzonych oklepanym spaghetti oraz dla miłośników słynnego marynarza ;).
mięso mielone z indyka [100 g]
olej rzepakowy [3 g / pół łyżeczki]
cebula [25 g /połówka średniej]
makaron pełnoziarnisty [75 g suchego]
szpinak mrożony [100 g]
mąka pełnoziarnista [10 g/ płaska łyżka]
mleko 1,5 % [50 ml/ 1/4 szklanki]
sól [łyżeczka]
czosnek granulowany [pół łyżeczki]
czarny pieprz [ szczypta]
Doprawić mięso pieprzem, połową czosnku i połową soli, zmieszać z drobno pokrojoną cebulką i uformować małe klopsiki (ok. 6-8 szt.).
Przesmażyć na posmarowanej olejem patelni na brązowy kolor.
Po usmażeniu zdjąć klopsiki z patelni i na pozostały tłuszcz wsypać mąkę i wlać mleko. Mieszać dokładanie, aby nie powstały grudki do zgęstnienia sosu. Dodać mrożony szpinak i mieszać do całkowitego odmrożenia.
Sos szpinakowy doprawić pozostałą solą i czosnkiem (oczywiście można dodać przypraw w innych proporcjach czy innych rodzajów np. ziół).
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu i podawać gorące.
Źródło:http://wilksyty.blogspot.com/2015/07/spaghetti-popeyea.html