Wykonanie
Jakiś czas temu przyrządziłam pyszną
karkówkę w
keczupie. Marynata do
mięsa tak mi posmakowała, że postanowiłam upiec w niej również
kurczaka. Wymyśliłam do niego jednak jeszcze kilka dodatków w postaci
sera i warzyw, dzięki
czemu pojedyncza pierś stała się bardziej sycąca i wystarczyła na dwie porcje. Do tego przepisu polecam użyć ulubionych warzyw lub takich, które mamy w lodówce:) Smacznego:)pojedyncza
pierś z kurczaka (rozcięta na dwa, lekko rozbite plastry),kilka łyżeczek
keczupu plus kilka łyżeczek
majonezu,warzywa starte na tarce o dużych oczkach:
marchewka,
pietruszka,ćwierć małego
selera,mały
por,dwa duże plastry
żółtego sera, na marynatę:3-4 łyżki
oleju,1-2 łyżki
octu balsamicznego,2 ząbki
czosnku (przepuszczone przez praskę),
cebula pokrojona w piórka,łyżeczka
majeranku,po 3/4 łyżeczki
tymianku i
rozmarynu,½ łyżeczki
ostrej papryki,
sól,
pieprz,Warzywa przesmażyć na małej ilości tłuszczu, doprawić
solą,
pieprzem i ulubionymi
ziołami. Składniki marynaty połączyć i dokładnie obtoczyć w niej
mięso. Przykryć i odstawić na godzinę. Po tym czasie przełożyć do żaroodpornego naczynia lub blaszki (można dodać
cebulę z marynaty), posmarować
keczupem i
majonezem (wystarczy cienka warstwa). Piec około 10 minut w 190 stopniach, następnie na każdy plaster
kurczaka nałożyć porcję warzyw oraz plaster
sera i dopiec jeszcze około 15-20 minut (do miękkości
mięsa). Podawać z warzywami,
ziemniakami lub zestawem surówek.