ßßß Cookit - przepis na Kurczak pieczony pod serowo-warzywną kołderką

Kurczak pieczony pod serowo-warzywną kołderką

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu przyrządziłam pyszną karkówkę w keczupie. Marynata do mięsa tak mi posmakowała, że postanowiłam upiec w niej również kurczaka. Wymyśliłam do niego jednak jeszcze kilka dodatków w postaci sera i warzyw, dzięki czemu pojedyncza pierś stała się bardziej sycąca i wystarczyła na dwie porcje. Do tego przepisu polecam użyć ulubionych warzyw lub takich, które mamy w lodówce:) Smacznego:)
pojedyncza pierś z kurczaka (rozcięta na dwa, lekko rozbite plastry),
kilka łyżeczek keczupu plus kilka łyżeczek majonezu,
warzywa starte na tarce o dużych oczkach:
marchewka,
pietruszka,
ćwierć małego selera,
mały por,
dwa duże plastry żółtego sera, na marynatę:
3-4 łyżki oleju,
1-2 łyżki octu balsamicznego,
2 ząbki czosnku (przepuszczone przez praskę),
cebula pokrojona w piórka,
łyżeczka majeranku,
po 3/4 łyżeczki tymianku i rozmarynu,
½ łyżeczki ostrej papryki,
sól, pieprz,
Warzywa przesmażyć na małej ilości tłuszczu, doprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Składniki marynaty połączyć i dokładnie obtoczyć w niej mięso. Przykryć i odstawić na godzinę. Po tym czasie przełożyć do żaroodpornego naczynia lub blaszki (można dodać cebulę z marynaty), posmarować keczupem i majonezem (wystarczy cienka warstwa). Piec około 10 minut w 190 stopniach, następnie na każdy plaster kurczaka nałożyć porcję warzyw oraz plaster sera i dopiec jeszcze około 15-20 minut (do miękkości mięsa). Podawać z warzywami, ziemniakami lub zestawem surówek.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/05/kurczak-pieczony-pod-serowo-warzywna.html