Wykonanie
Pomysłów na zapiekanki zazwyczaj mi nie brakuje, często przepis jest moją szybką improwizacją, podyktowaną zawartością lodówki. Z pozostałości
wędliny,
brokułów i
mleka wymyśliłam prosty przepis na zapiekankę
makaronową -
sos beszamelowy możemy zastąpić prostszym sosem
śmietanowym czy
serowym, a
szynkę kawałkami
kurczaka. Smacznego:) na 2-3 osoby:kilka plasterków
szynki,pół
brokułu,opcjonalnie kilka
pieczarek,
cebula,2 ząbki
czosnku,ok. 150 g
makaronu na
sos beszamelowy:szklanka
mleka,czubata łyżka
masła,czubata łyżka
mlekasól,
pieprz,
gałka muszkatołowa,starty
parmezanSzynkę,
cebulę,
pieczarki i
czosnek pokroić, przesmażyć.
Brokuły i
makaron podgotować prawie do miękkości.
Sos beszamelowy:
masło rozpuścić w rondelku, dodać
mąkę, zrobić zasmażkę, szybko mieszając trzepaczką. Wlać
mleko, mieszać i poczekać kilka minut, aż sos zgęstnieje, doprawić. Do naczynia do zapiekania nakładać warstwy
makaronu,
wędliny, warzyw i sosu - każdą warstwę posypać
parmezanem. Zapiekać ok. 10-15 minut w 180 stopniach.