Wykonanie
Warzywa pod pierzynką zapieczonego
sosu beszamelowego z mocnym posmakiem
gałki muszkatołowej...
Moje ulubione danie, którym się swego czasu zajadałam w nieistniejącej już restauracji Psie Budy, która mieściła się na Kazimierza Wielkiego we Wrocławiu . W końcu wyszły mi tak samo pyszne!Składniki:różne warzywa - w tym wypadku
kalafior,
brokuły i
pieczarkisos beszamelowyparmezan do posypania
Sos beszamelowy:
masło i
mąka pszenna w tej samej ilości,
mleko do uzyskania pożądanej konsystencji,świeżo starta
gałka muszkatołowa,
sól,
pieprz.Przygotowanie:Warzywa krótko gotujemy we wrzącej wodzie i wykładamy do naczynia żaroodpornego.
Pieczarki myjemy, obieramy i wkładamy do naczynia. Przygotowujemy sos. Rozpuszczamy
masło, do którego stopniowo dodajemy
mąkę. Kiedy sos zgęstnieje i zacznie odchodzić nam od patelni dodajemy stopniowo
mleka. Ilość uzależniona jest od zagęszczenia, jakie chcemy uzyskać. Warzywa polewamy gotowym sosem, posypujemy
parmezanem i wkładamy do nagrzanego piekarnika (ok.200 st). W momencie kiedy na warzywach
zrobi się przyrumieniona skorupka - są gotowe. Smacznego!