ßßß Cookit - przepis na muffinki z jabłkami i kruszonką

muffinki z jabłkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Muffinki to chyba najłatwiejszy i najszybszy deser. Upiekłam ich już bardzo wiele, w różnych odsłonach i zawsze dziwię się, że tak szybko można upiec coś pysznego:) Dziś przepis na muffinki z jabłkami i kruszonką, które możemy potraktować jako miniwersje szybkiej szarlotki. Smacznego:)
Źródło: książka ,,Muffinkowe poczęstunki"
2 szklanki mąki pszennej,
2 szklanki grubo startych jabłek,
3/4 szklanki cukru,
1/2 szklanki oleju,
2 jajka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cynamonu, szczypta soli, gałki muszkatołowej i ewentualnie kardamonu, na kruszonkę:1/4 kostki schłodzonego masła, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego
Jajka ubić z cukrem na jasna masę, wlać olej, zmiksować. Dodać jabłka, mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Delikatnie wymieszać, przełożyć do foremek (wypełniamy do 2/3 wysokości). Przygotować kruszonkę: masło posiekać z cukrami. wsypać mąkę i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Posypać nią wierzch muffinek. Piec ok.25 min w temp 190 stopni.
UWAGA: z tej ilości składników na kruszonkę, powstaje jej więcej, niż potrzebujemy na muffinki. Możemy schować resztę do lodówki i użyć do innego wypieku, lub też, gdy nie potrzebujemy jej aż tyle, zmniejszyć ilość składników do naszych potrzeb.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2014/09/muffinki-z-jabkami-i-kruszonka.html