Wykonanie
Przepis ten testowałam już kilka lat temu. Tegoroczny karnawał dawno przeminął, a mnie się o nich przypomniało :) Muffiny, które udają doughnuty. Daleko im do
polskich pączków tłustoczwartkowych, ale mają w sobie to "coś". Fantastycznie smakują z
kubkiem mleka, z aromatyczną
kawą... Są pysznie
cynamonowe :) Inspiracja
Składniki:1 3/4 szkl.
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1 łyżka
cynamonu (uwielbiam :))1/3 szkl.
oleju1/2 szkl.
cukru (w oryginale 3/4 - dla mnie za słodkie)1
jajko3/4 szkl.
mleka2 łyżki
masła1/2 szkl.
cukru2 łyżki
cynamonuMąkę, 1/2 szkl.
cukru,
proszek do pieczenia,
sól, gałkę i łyżkę
cynamonu wymieszaj. W miseczce roztrzep
jajko z
olejem i
mlekiem. Dodaj do suchych składników i wymieszaj do połączenia masy. Formę do muffinek wyłóż papilotkami i wypełnij do 3/4 wysokości
ciastem. Piecz w 180 st. przez 25 minut. Jeszcze ciepłe obtocz w roztopionym
maśle, a następnie w cukrze wymieszanym z
cynamonem.W oryginale muffiny są pieczone bez papilotek, a później całe obtaczane w cukrze z
cynamonem :)