Wykonanie
Muffinki, które smakują jak pączki. Nie napiszę, że jak polskie tradycyjne pączki, ponieważ bliżej im do pączków angielskich. Delikatne, pachnące, lekko maślane. Koniecznie z
cynamonem. Jeśli lubicie muffinki i cenicie je za szybkość przygotowywania, na pewno spodoba się Wam i ten przepis :-).Składniki na 9 sztuk:1 i 3/4 szklanki
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki
cynamonu1/3 szklanki
oleju3/4 szklanki
cukru1
jajko3/4 szklanki
mlekaPonadto:około 60 g
masła, roztopionego1/3 - 1/2 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 łyżka
cynamonuWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Tradycyjnie jak na muffiny: w jednym naczyniu wymieszać przesiane suche składniki (
mąkę, proszek,
sól,
cukier, gałkę,
cynamon), w drugim mokre (
olej, roztrzepane
jajko,
mleko). Połączyć zawartość naczyń, wymieszać widelcem tylko do połączenia się składników, nie dłużej.Formę do muffinów* napełnić
ciastem do 3/4 wysokości.Piec w temperaturze 180ºC przez 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Jeszcze ciepłe wyjąć na kratkę. Krótko obtaczać w roztopionym
maśle, następnie dokładnie w cukrze z
cynamonem.Smacznego :-).* Użyłam formy silikonowej; formę blaszaną należy najpierw wysmarować
masłem i oprószyć
mąką pszenną.Receptura pochodzi z tej strony .