Wykonanie
Keczup i
musztarda - niby zwykłe produkty, które zapewne każdy z nas znajdzie w swojej lodówce. Ale czy wszyscy czytamy etykiety i sprawdzamy, z czego są zrobione? Po co faszerować się chemią jeśli można wybrać wyroby zrobione z naturalnych, ekologicznych składników. Takie właśnie są produkty Primavika :)
KETCHUP DLA DZIECI BIO BEZ
CUKRUZacznę od
keczupu. Od firmy Primavika dostałam do wypróbowania
Keczup dla dzieci BIO bez
cukru . Zainteresował mnie bardzo, tym bardziej, że sama mam 3,5 letnią córkę. Jak powszechnie wiadomo, standardowe
keczupy zawierają ogromne ilości
cukru... No cóż... Ten różni się od nich diametralnie, bowiem zamiast
cukru zawiera w swoim składzie...
sok jabłkowy! Tak,
sok jabłkowy. I okazuje się, że pod nazwą
ketchup dla dzieci kryje się
sos pomidorowo-
jabłkowy. Połączenie na pierwszy rzut oka niecodzienne, ale wierzcie mi, że bardzo smaczne :)Produkt występuje w szklanych buteleczkach o pojemności 315 g.Skład: 50% koncentrat
soku jabłkowego, 33%
koncentrat pomidorowy,
woda,
ocet jabłkowy,
skrobia kukurydziana natywna,
sól morska, substancja zagęszczająca: guma guar,
przyprawy.
Koncentrat pomidorowy użyty do jego przygotowania powstał w proporcji 135 g
pomidorów na 100g
ketchupu. Dodatkowo wszystkie składniki są zupełnie ekologiczne. Tradycyjny
ocet zastąpiono zdrowym
octem jabłkowym, który ceniony jest m.in. za to, że odkwasza organizm (tak, tak - pozory
mylą,
ocet też może odkwaszać :), a także poprawia stan naczyń krwionośnych, reguluje procesy trawienne i obniża poziom cholesterolu we
krwi.
Sok jabłkowy nadał całości naturalnej
słodyczy, a także wyjątkowego aromatu. W smaku
ketchup ten nie przypomina standardowych
ketchupów jakie jemy na codzień i przyznam się szczerze, że mi jakoś z początku nie pasował (później już się do niego przekonałam), ale za to córci jak najbardziej. Być może dlatego, że był to pierwszy
ketchup, jakiego w życiu spróbowała - i to tylko dlatego, że na zdjęciu oprócz
pomidorka było też jabłuszko :)Sos ten jest idealny nie tylko dla dzieci, ale też dla diabetyków i innych osób dbających o zdrowie.
Jest doskonały nie tylko do frytek czy pizzy, ale też do
sosów - zarówno tych na zimno, jak i na ciepło.I to właśnie do
sosów na ciepło w głównej mierze zużyłam ten
ketchup. Dotychczas do
sosu pomidorowego dodawałam
koncentrat pomidorowy przesmażony na
maśle z dodatkiem
cukru - ostatnio do gołąbków zastąpiłam go tymże sosem
jabłkowo-
pomidorowym i smak
sosu pomidorowego wyszedł genialny!
MUSZTARDA OSTRA BIO
Musztarda ostra BIO Primavika - można pomyśleć -
musztarda jak
musztarda.
Ketchup przynajmniej był bez
cukru, a musztarda? Co w niej może być niezwykłego? Otóż mogą być - ekologiczne, naturalne składniki zamiast takich niewiadomego pochodzenia.Dostępna jest ona w szklanych słoiczkach o pojemności 170 g.Skład:
woda,
gorczyca,
ocet zbożowy,
cukier trzcinowy,
sól morska,
przyprawy,przeciwutleniacz: kwas
cytrynowy.Nie wiem czy wiecie, ale
gorczyca jest bardzo zdrowa, bo zawiera związki chemiczne pobudzające wydzielanie
soków żołądkowych i wspomagajace trawienie - zwłaszcza tłuszczów. Dodatkowo wszystkie składniki użyte do przygotowania tej
musztardy są oczywiście ekologiczne, a ona sama przygotowywana jest według tradycyjnych receptur.
Musztardy można oczywiście używać tradycyjnie - jako dodatek do
wędlin czy grillowanych
mięs i
kiełbas, ale u mnie sprawdziła się ona głównie jako dodatek do
mięs - na zdjęciu powyżej plastry
schabu posmarowane zostałymusztardą, a później zapieczone - dzięki temu miały wspaniały smak, a w środku dodatkowo zachowały soczystość.Przepis na roladki dostepny tutaj .Na moim blogu znajdują się również recenzje innych produktów Primaviki:Paprykarz z
kaszą jaglanąMasło sezamowe słodzone
syropem z agawyMasło orzechowe bez
soli i
cukruPasztet
pomidorowy z
cieciorką